Μενού Κλείσιμο

Λαγόραχη Πιερίας

Η Λαγόραχη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 220 μέτρων και απέχει 15 χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης. Το τοπωνύμιο προέρχεται από τη θέση του χωριού, καθώς όταν ιδρύθηκε από κατοίκους του Μοσχοποτάμου, η περιοχή ήταν άγονη και έβγαιναν πολύ συχνά λαγοί. Έχει, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 454 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με την καπνοκαλλιέργεια.

Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Αγία Άννα. Λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο και αγροτικό ιατρείο, ενώ δραστηριοποιείται ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος».

Στη Λαγόραχη, όπως και στα γειτονικά χωριά, αναβιώνει κάθε χρόνο, την Τρίτη μέρα του Πάσχα,  στην αυλή του σχολείου το έθιμο της Ρόκας που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία και σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στον Μοσχοπόταμο με τις γυναίκες του χωριού να ανάβουν φωτιά στη ρόκα και να γλιτώνουν τους συμπατριώτες του από τα χέρια των τούρκικων αποσπασμάτων. Το έθιμο αναβιώνει εν μέσω χορών και τραγουδιών.  Επίσης, τα Φώτα γίνονται καρναβαλικές εκδηλώσεις.