Μενού Κλείσιμο

Λαγκαδάς ή Χουμουσιανά, Χανιά

Ο Λαγκαδάς είναι οικισμός της κοινότητας Σκλαβοπούλας Σελίνου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 400μ. και κατοικείται σήμερα από 50 περίπου άτομα. Το αρχικό του όνομα ήταν Χουμουσιανά, αλλά επειδή η ονομασία αυτή ήταν τούρκικη, ο πρόεδρος του χωριού μετά από πολλές ενέργειες κατάφερε να το αλλάξει Σήμερα ονομάζεται Λαγκαδάς γιατί είναι κτισμένο σε λαγκάδι.

Το καιρό της Τουρκοκρατίας λέγεται ότι ήταν το μοναδικό χωριό της περιοχής που είχε κατοικηθεί από Τούρκους.

Εδώ συναντάμε την πολύ παλιά εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Η εκκλησία αυτή ήταν γκρεμισμένη και είχε διασωθεί μόνο το ιερό της και ένα εικόνισμα. Οι Χριστιανοί όμως πήγαιναν στο ιερό και θυμίαζαν.

Σήμερα έχουν διασωθεί πολλές παραδόσεις στο χωριό σχετικές με τον Άι Σπυρίδωνα. Λένε λοιπόν οι χωρικοί ότι πριν από 60 περίπου χρόνια ζούσε στο χωριό Σαρακήνα ένας παράλυτος άνθρωπος που λεγόταν Λυγκουνάκης και κατάγονταν από το Σταυρό Σαρακήνας. Η γυναίκα του ήταν αναγκασμένη να δουλεύει για να μπορέσουν να ζήσουν και δεν είχε καιρό να τον περιποιηθεί όπως θα έπρεπε. Γι’ αυτό παρακάλεσε την αδελφή της που ζούσε στο Λαγκαδά και δεν είχε παιδιά να τον πάρει στο σπίτι της.

Έτσι, κάποια μέρα τον φόρτωσαν σ’ ένα γάιδαρο πάνω σε δεμάτια από σανό και τον μετέφεραν στο Λαγκαδά. Καθώς περνούσαν από το ερειπωμένο ιερό του Αγίου Σπυρίδωνα ο παράλυτος ρώτησε τι ήταν αυτό που έβλεπε. Τότε λοιπόν του εξήγησαν ότι στο μισογκρεμισμένο ιερό ήταν φυλαγμένο το εικόνισμα του Αγίου Σπυρίδωνα. Έφθασαν λοιπόν στο σπίτι της αδελφής του και το βράδυ έπεσε να κοιμηθεί. Στον ύπνο του όμως παρουσιάστηκε ο Άγιος Σπυρίδωνας και του είπε: Έλα να με θυμιάσεις και θα γίνεις καλά. Πράγματι την άλλη μέρα το πρωί τον πήγαν στην εκκλησία, θύμιασε τον Άγιο και τότε έγινε το θαύμα και ξαφνικά άρχισε να περπατάει Μετά από λίγο καιρό έκανε έρανο σ’ όλα τα χωριά της περιοχής και έκτισε την εκκλησία.

Άλλες εκκλησίες του Λαγκαδά είναι ο Άγιος Νικόλαος και η πολύ παλιά εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.