Μενού Κλείσιμο

Λάγκα Μυλοποτάμου

Οικισμός της κοινότητας Μαργαριτών Μυλοποτάμου. Βρίσκεται σε υψόμ. 250 μ. και έχει 70 κατοίκους. Η θέση που είναι κτισμένος ο οικισμός ανάμεσα σε δυο ρεματιές , λαγκάδες στην τοπική διάλεκτο, δικαιολογεί την ονομασία Λαγκά.

Ο οικισμός του Λαγκά κάποτε ήταν ένα μεγάλο χωριό, που αποτελούσε μάλιστα και δήμο. Όμως είχε και αυτός την ίδια τύχη με τα περισσότερα χωριά της ελληνικής επαρχίας και με τα χρόνια ερημώθηκε. Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και ο Άγιος Ιωάννης αποτελούν τις μοναδικές εκκλησίες του οικισμού.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας συνέβη και το παρακάτω περιστατικό, σύμφωνα με τις διηγήσεις των κατοίκων: Μια Τουρκοπούλα αγάπησε έναν Χριστιανό, αλλά ο πατέρας της την είχε υποσχεθεί σ’ έναν Τούρκο. Ο Χριστιανός όμως έκλεψε την Τουρκοπούλα η οποία αμέσως βαφτίστηκε ορθόδοξη παίρνοντας το όνομα Μαριγώ.

Ο πατέρας της προσπάθησε να την πάρει πίσω κάνοντας μήνυση στο Χριστιανό. Στο δικαστήριο που έγινε η δίκη η Τουρκοπούλα ισχυρίστηκε ότι με τη θέληση της έφυγε. Έτσι ο Χριστιανός γλύτωσε από την εκδικητική μανία του Τούρκου αγά.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.