Μενού Κλείσιμο

Κυψέλη Ημαθίας

Η Κυψέλη Ημαθίας είναι χτισμένη στους πρόποδες των Πιερίων όρεων και δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Αλεξάνδρειας και έχει 376 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Το χωριό δημιουργήθηκε σε αυτή τη θέση τη δεκαετία του 1930 όταν εγκαταστάθηκαν εκεί κάτοικοι των χωριών Γριτζάλι, Σερμελή, Σφηνίτσα και Νεοχώρι τα οποία βρίσκονταν στη δεξιά πλευρά του Αλιάκμονα και συχνά πλημμύριζαν μετά την κατασκευή της νέας κοίτης και του αναχώματος του ποταμού στην αριστερή του πλευρά για την προστασία των χωριών του κάμπου. Οι κάτοικοι των πληττόμενων οικισμών σταδιακά μετακινήθηκαν στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Κυψέλη, όπου και παραχωρήθηκαν οικόπεδα 2 στρεμμάτων σε κάθε οικογένεια.

Κοντά στο χωριό έχουν αποκαλυφθεί θεμέλια οικοδομημάτων, νομίσματα και κεραμικά που χρονολογούνται στον 3ο αιώνα π.Χ., ενώ στα γύρω υψώματα έχουν βρεθεί κεραμοσκεπείς ταφές ακτέριστες.

Πολιούχος της Κυψέλης είναι η Αγία Παρασκευή και κάθε χρόνο στη γιορτή της πραγματοποιούνται περιφορά της εικόνας και πολιτιστικές εκδηλώσεις με χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κυψέλης «Η Μέλισσα».

Φωτό: www.google.gr (by Καλλι Φωτά)