Μενού Κλείσιμο

Κυπάρισσος Κυδωνίας, Χανιά

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Κυδωνίας. Απέχει από τα Χανιά 20χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 67μ. Κατοικείται από 185 άτομα. Τα κύρια προϊόντα του χωριού είναι λάδι, κρασί, σταφίδα, σουλτανίνα, λαχανικά, πορτοκάλια, αμύγδαλα, καρύδια και κτηνοτροφικά.
Στην κοινότη τα Κυπαρίσσου υπάγεται ο οικισμός Μαρολαχιανά. Ο Κυπάρισσος μέχρι το 1947 υπαγόταν στην κοινότητα Κοντομαρίου.
Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Ψείρες. Οι κάτοικοι αποδίδουν την ονομασία αυτή στο γεγονός ότι κατά την Τουρκοκρατία είχαν εγκατασταθεί στο χωριό πάρα πολύ Τούρκοι με αποτέλεσμα να λένε χαρακτηριστικά γι’ αυτούς ότι είναι πολλοί σαν τις ψείρες.
Τη σημερινή του ονομασία, όμως, όπως διηγούνται οι κάτοικοι, την πηρε το χωριό από ένα κυπαρίσσι που υπάρχει εκεί και έχει σπάνιο σχήμα. Λένε ότι, στην κουφάλα του υπάρχουν δύο καμπάνες και ότι οι Τούρκοι προσπάθησαν να κόψουν αυτό το κυπαρίσσι, μα στάθηκε αδύνατον.
Οι κάτοικοι είναι ντόπιοι Κρητικοί. Παλιότερες οικογένειες είναι οι Καραγιαννάκηδες, οι Παπαδάκηδες και οι Παντελάκηδες από τα Σφακιά.
Κατά την Τουρκοκρατίαοι σχέσεις Χριστιανών και Οθωμανών κατοίκων του χωριού ήταν αρμονικές. Έτσι δεν παρατηρήθηκαν αξιομνημόνευτα επεισόδια. Επειδή το έδαφος ήταν εύφορο οι Τούρκοι είχαν γίνει αρκετά πλούσιοι. Υπήρχε τούρκικος αστυνομικός σταθμός, που λεγόταν καρακόλι.
Από το έτος 1896 άρχισε η αποχώρηση των Τούρκων οι οποίοι όμως διατήρησαν τα κτήματά τους για αρκετό ακόμα χρόνο. Αργότερα τα τουρκικά κτήματα πουλήθηκαν στους διάφορους Κρήτες που ερχόταν από άλλα, κυρίως ορεινά χωριά, και κατοικούσαν στον Κυπάρισσο. Έτσι δημιουργήθηκε ο σημερινός πληθυσμός.
Οι κάτοικοι την εποχή της Γερμανικής Κατοχής εγκατέλειψαν το χωριό και σε διάφορα σπίτια έμεναν Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες. Οι Γερμανοί φερόταν βάναυσα στους κατοίκους γιατί αυτοί αρνούνταν να κάνουν αγγαρείες.
Η μητρόπολη του Κυπάρισσου είναι ο Άγιος Γεώργιος με αξιόλογο τέμπλο και ενώ άλλοτε είχε θόλο, σήμερα έχει κεραμίδια.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.