Μενού Κλείσιμο

Κρυονέρι Θεσσαλονίκης

Το Κρυονέρι είναι χωριό του Δήμου Λαγκαδά, χτισμένο σε υψόμετρο 610 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου, κοντά στη λίμνη Βόλβη.  Απέχει 40 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 15 χιλιόμετρα από τον Λαγκαδά.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Γκιρμίτς που στα τούρκικα σημαίνει κόκκινο, κιρμιζί, από το κοκκινόχωμα που υπάρχει στην περιοχή. Αργότερα μετονομάστηκε σε Κρύα Νερά και στη συνέχεια πήρε τη σημερινή του ονομασία, Κρυονέρι.

Στη σημερινή τοποθεσία του Κρυονερίου εικάζεται ότι βρισκόταν η αρχαία Όσσα, ενώ κατά τους Μακεδονικούς χρόνους, το Κρυονέρι ανήκε στην επαρχία Μυγδονίας. Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται από την ανεύρεση διαφόρων μνημείων, αρχαίων τάφων, τεχνητών λόφων και νομισμάτων στη γύρω περιοχή.

Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 που εγκαταστάθηκαν στο χωριό πρόσφυγες, οι κάτοικοι ήταν Τούρκοι, παλιοί Έλληνες χριστιανοί που είχαν εξισλαμισθεί με τη βία πολλά χρόνια πριν. Για έναν χρόνο περίπου οι πρόσφυγες έζησαν ειρηνικά με τους Τούρκους, αλλά το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάνης που όριζε την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι Τούρκοι κάτοικοι εγκακτέλειψαν το χωριό. Στη θέση τους ήρθαν νέοι πρόσφυγες από το Ιντζέκιοϊ της Ανατολικής Θράκης και το Ορντού του Πόντου. Αργότερα, εγκαταστάθηκαν στο Κρυονέρι και λίγες οικογένειες Βλάχων.

Οι πρόσφυγες από το Ιντζέκιοϊ έφεραν μαζί τους εικόνες και την καμπάνα της εκκλησίας του χωριού τους και την εγκατέστησαν στο παλιό τζαμί, το οποίο με τη φυγή των Τούρκων μετατράπηκε σε εκκλησία, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, σε ανάμνηση της εκκλησίας της παλιάς τους πατρίδας.

Η πλατεία του χωριού «φιλοξενεί» έναν πλάτανο, ένα σιντριβάνι και ένα πέτρινο εκκλησάκι, χτισμένο στο σημείο που βρισκόταν άλλοτε η παλιά εκκλησία του χωριού. Εκεί υπάρχει και ένα νεότερο σιντριβάνι, καθώς και το Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων του Κρυονερίου. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Ραφαήλ με τον μεγάλο φωτιζόμενο σταυρό, ενώ σε έναν καταπράσινο λοφίσκο που εικάζεται ότι ήταν αρχαία τούμπα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου με έναν όμορφο περιβάλλοντα χώρο, ιδανικό για περίπατο.

Η μεγάλη γιορτή του Κρυονερίου γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο, με περιφορά της εικόνας της Κοίμησης της Θεοτόκου και στη συνέχεια γλέντι με παραδοσιακούς χορούς. Τις τρεις μέρες που διαρκεί η γιορτή διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.