Μενού Κλείσιμο

Κράνα Λιβαδιών

Η Κράνα είναι οικισμός της κοινότητας Λιβαδιών σε υψόμ. 610 μ. με 190 κατοίκους, σε απόσταση 1,5 χμ. από τα Λιβάδια. Το όνομα του είναι δωρικός τύπος της κρήνης (βρύσης). Λένε πως έχει σχέση με τον Κραναίο Ερμή. Καμιά αρχαιότητα ή παράδοση όμως δεν το επιβεβαιώνει. Υπάρχει μόνο το οπηλιάρι του παπα-Κρανιώτη πολεμιστή του 1866 που όπως λέει ο ποιητής:

Στο Σίναχτο ‘ποπανωθιό στη βονλισμένη Κέρη εκειά σκοτώθηκε ο παπάς απού δεν είχε ταίρι.

Λίγο πιο πάνω από το χωριό υπήρχε μια σπηλιά. Μέσα σ’ αυτή οι κάτοικοι με κατάλληλα εργαλεία κατασκεύαζαν τα γνωστά πολεμικά κράνη. Από αυτά τα κράνη υπάρχει η εκδοχή να πήρε την ονομασία του το χωριό.

Υπάρχει κάποιος ναός του Αγίου Χριστόφορου, ο οποίος είναι ο μοναδικός με αυτή την ονομασία σε ολόκληρη την Κρήτη. Πριν 80 χρόνια περίπου οι Δεσπότες της περιοχής επισκέφτηκαν τιμητικά το Ναό. Στο τέλος της λειτουργίας ένας ιερέας ζήτησε το μαχαίρι κάποιου χωρικού για να κόψει τα πρόσφορα. Εκείνος αρνήθηκε νατο δώσει επειδή προηγούμενα είχε σφάξει μ’ αυτό ένα κλεμένο ζώο. Τότε ο ιερέας βλέποντας το δισταγμό του τον παρότρυνε λέγοντας του «Αν έφταιξε το χέρι να σπάει το μαχαίρι», όπως και έγινε.

Πιστεύεται ότι το χωριό Κράνα είναι πιο παλαιό από τα γύρω χωριά, Λιβάδια και Ζωνιονά.

*Στοιχεία από 15 ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: https://www.ekriti.gr