Μενού Κλείσιμο

Κουτσουράς Λασιθίου

Ο Κουτσουράς είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό του Λασιθίου που βρίσκεται 22 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας και σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από την πόλη του Αγίου Νικολάου. Ο πληθυσμός του ανέρχεται, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στους 775 κατοίκους με τους περισσότερους να έχουν ως κύρια απασχόληση την ελαιοκομία και την καλλιέργεια κηπευτικών και δευτερευόντως τον τουρισμό.

Το όνομά του οφείλεται στα κούτσουρα από την κοπή των πεύκων ή κατά άλλη εκδοχή στα κούτσουρα που μετέφεραν τα νερά από τα γύρω ορεινά μέρη.

Οι πρώτοι κάτοικοι του Κουτσουρά προήλθαν από τα γύρω ορεινά χωριά και κυρίως από το Σταυροχώρι, γύρω στο 1950.

Πολιούχος άγιος του χωριού είναι ο Άγιος Αντώνιος, ο οποίος συνδέεται και με έναν θρύλο κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, οι Τούρκοι αποπειράθηκαν την ημέρα της γιορτής του Αγίου να σκοτώσουν κατοίκους της περιοχής, αλλά εκείνοι κλείστηκαν στον ναό και παρά το γεγονός ότι το ιερό σκίστηκε στα δύο κατάφεραν να σωθούν. Στον μικρό καμαροσκέπαστο ναό βρίσκεται μια σπάνια απεικόνιση της Παναγίας που προσάγει τον Χριστό ως μαθητή στον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Το χωριό έχει πολλές καρυδιές, πεύκα, πλατάνια και πηγές με δροσερό νερό, ενώ γύρω του υπάρχουν παραλίες με χοντρή άμμο ή βότσαλο και ήρεμα νερά. Πανέμορφο σημείο του Κουτσουρά είναι το πευκόφυτο δασάκι που βρίσκεται δίπλα στην παραλία του Απηγανιά, όπου γίνονται πολλές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Από το δασάκι ξεκινάει το φαράγγι του Κουτσουρά ή φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων με πολλά πεύκα, καταρράκτες και τρεχούμενα νερά.

Φωτό: https://www.crete-today.com/