Μενού Κλείσιμο

Κουτίφαρης Μεσσηνίας

Ο Κουτίφαρης (ή το Κουτήφαρι) είναι χτισμένος στις παρυφές των βουνών της Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 462 μέτρων. Απέχει 27 περίπου χιλιόμετρα από τη Μεσσήνη και 21 χιλιόμετρα από τις ακτές του κόλπου της Μεσσηνίας. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Μεσσήνης και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 75 κατοίκους.

Κατά την αρχαιότητα, η περιοχή του οικισμού ήταν τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου. Η ονομασία του χωριού εικάζεται ότι συνδέεται με τον Βυζαντινό αγιογράφο Ιωάννη Κουτήφαρη ή Κουτούφαρη ή άλλο μέλος της οικογένειάς του, στον οποίο είχε εκχωρηθεί, το 1316, σύμφωνα με έγγραφο της Μητρόπολης Νικομήδειας, η περιοχή του αντίστοιχου ομώνυμου παλαιότερα χωριού Κουτήφαρι της Μεσσηνιακής Μάνης που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Θαλάμες.

Την εποχή της Β΄ Ενετοκρατίας ο οικισμός αναφερόταν ως Κουτόφαρι ή Κοτούφαρι ή Cotuffari σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Στα τέλη του 17ου αιώνα και τις αρχές του 18ου αιώνα ανήκε στην επαρχία της Ανδρούσας.

Στο χωριό έχουν διατηρηθεί κάποια παραδοσιακά σπίτια. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

 

 

 

 

Φωτό: https://www.facebook.com/www.koytifaris.gr/?ref=page_internal