Μενού Κλείσιμο

Κουραμάδες Κέρκυρας

Οι Κουραμάδες είναι ένα παραδοσιακό κερκυραϊκό χωριό που βρίσκεται στη Μέση Κέρκυρα σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την πόλη. Πήραν το όνομά τους από τους καρπούς του φυτού κούραμο που ευδοκιμεί στην περιοχή.

Στην περιοχή που βρίσκεται το χωριό έχουν βρεθεί διάφορα ευρήματα που μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκησή της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η ιστορία του οικισμού ξεκινά πριν από το 1500 με την εγκατάσταση των Χυτηραίων, οι οποίοι ήταν ξακουστοί μάστορες εκκλησιαστικών καμπανών. Ωστόσο, η πρώτη γραπτή αναφορά στους Κουραμάδες είναι από τον 13ο αιώνα όταν φαίνεται ότι ήταν έδρα δεκαρχίας στο Δεσποτάτο της Ηπείρου.

Στους Κουραμάδες υπάρχουν παλιά αρχοντικά σπίτια στολισμένα με φοίνικες και βουκαμβίλιες και δρομάκια που οδηγούν στην πλατεία του χωριού, τον ονομαζόμενο Φόρο όπου γίνονταν και γίνονται οι συγκεντρώσεις των κατοίκων. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος που χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα, ενώ διάσπαρτες υπάρχουν πολλές ακόμα εκκλησίες. Ενδιαφέρον έχει η Μονή της Αγίας Κυριακής ‒χτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο με κυπαρίσσια και πεύκα‒ με τον ναό, τα κελιά, το αρχονταρίκι, τη βιβλιοθήκη και τους βοηθητικούς χώρους.

 

Φωτό: https://mykerkyra.com