Μενού Κλείσιμο

Κουνουπιά Κυνουρίας

Η Κουνουπιά είναι ένα μικρό όμορφο χωριό του Πάρνωνα, χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά γεμάτη έλατα, πλατάνια και καρυδιές, σε υψόμετρο 900 μέτρων.  Προσφέρει πανοραμική θέα προς το οροπέδιο των Πελετών και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί τα πετρόχτιστα σπίτια του.

Υπήρξε παλιό κεφαλοχώρι από την εποχή της τουρκοκρατίας και μαζί με τα Πελετά, την Αμυγδαλιά, το Πηγάδι, τη Βλησιδιά και τη Χούνη αποτελούν τα λεγόμενα «Κουνουποχώρια». Σήμερα υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και κατά την τελευταία απογραφή αριθμούσε 51 κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Στην άκρη του χωριού βρίσκεται η Μονή της Παναγίας με την όμορφη εκκλησία της και τον ξενώνα της. Η εκκλησία είναι χτισμένη σε ρυθμό σταυροειδούς βασιλικής, πιθανότατα πάνω στα θεμέλια αρχαίου ναού. Ανακαινίστηκε το 1954 με δαπάνες των ομογενών Κουνουπιωτών από την Αμερική. Το μαρμάρινο τέμπλο είναι του γλύπτη Περάκη με αγιογράφηση από τον Φώτη Κόντογλου, ενώ σημαντικό κειμήλιο είναι η εικόνα της «Παναγίας Δεομένης» σε νεαρή ηλικία. Το παλιό τέμπλο της εκκλησίας διέθετε ξύλινο σταυρό (σήμερα βρίσκεται στα Τσιτάλια), προσφορά Ελλήνων εμπόρων από τη Ρωσία και φέρει μία οπή από τουρκικό όπλο, πιθανότατα από την 1826 που τα στρατεύματα του Ιμπραήμ επιχείρησαν να κάψουν την εκκλησία. Λέγεται, ότι ο ναός διεσώθη από το νερό που ανέβλυσε στο εσωτερικό του, ενώ μέχρι και σήμερα στο αριστερό κλίτος σώζεται σκεπασμένη η πηγή του αγιασμάτος.

Κάθε χρόνο διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι στις 15 Αυγούστου που γιορτάζει η Μονή της Παναγίας.