Μενού Κλείσιμο

Κούνος Λακωνίας

O Κούνος είναι ένα μικρό μανιάτικο χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μέτρων, σε επίπεδη έκταση με ελιές και χαρακτηριστικές ξερολιθιές. Υπάγεται στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και έχει λιγοστούς κατοίκους.

To όνομά του προέρχεται από κωνικό σωρό πέτρες, αγνώστου εποχής, που βρίσκεται στα δυτικά του οικισμού. H πρώτη αναφορά που υπάρχει για το χωριό είναι από το 1571, όταν ο απεσταλμένος της Βενετίας κατέγραψε ως προύχοντα του Κούνου τον Γεώργιο Γερακάρη-Κοντόσταυλο.

Ξεχωριστά ιστορικά χτίσματα αποτελούν οι πυργοκατοικίες των Παπαδόγγονα και Τραγαρουλιάνων, καθώς και ο πενταώροφος πύργος των Δικαιόπουλων. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου με ωραίες τοιχογραφίες, που στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν συντηρηθεί. Κοντά στην είσοδό του υπάρχει η παλαιά καμπάνα του ναού με ανάγλυφη την χρονολογία 1831 κάτω από την παράσταση των Εσταυρωμένου Ιησού. Ο ναός είχε συνδεθεί με την Πανήγυρη του Δεκαπενταύγουστου, γεγονός που συγκέντρωνε πολλούς ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο ενοριακός ναός του Κούνου είναι ο Άγιος Νικόλαος που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και χτίστηκε στα 1899. Από τις παλαιότερες τοιχογραφίες σώζονται μόνο μερικά τμήματα, ενώ οι εικόνες του τέμπλου έχουν σχετικά πρόσφατα αντικατασταθεί από νεώτερες.  Μέσα στον οικισμό, σε ένα μικρό πλάτωμα., βρίσκεται το μεταβυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη με μεγάλα μαρμάρινα εντοιχίσματα που φέρουν ανάγλυφη διακόσμηση στους εξωτερικούς τοίχους του ναού.

 

 

Φωτό: http://kounoslakonias.blogspot.com/p/blog-page_539.html (Εξωραϊστικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος)