Μενού Κλείσιμο

Κούμανι Ηλείας

Το Κούμανι είναι ένα όμορφο ορεινό  χωριό της Ηλείας, χτισμένο στο κέντρο περίπου του οροπεδίου της Φολόης που καλύπτεται από το μεγαλύτερο αυτοφυές δρυοδάσος της Ελλάδος που προστατεύεται από το Κοινοτικό Δίκτυο Natura 2000. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και κατά την απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 498 κατοίκων.

Η ίδρυση του χωριού χρονολογείται στον 13ο αιώνα, όταν ήρθε στην περιοχή ο Ιωάννης Καντακουζηνός με τον στρατό του που περιελάμβανε άντρες από τη φυλή των Κουμαναίων. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κάποιοι από τους στρατιώτες εγκαταστάθηκαν αρχικά στο σημερινό Κούμανι Αχαΐας και στη συνέχεια στο χωριό που σήμερα είναι το Κούμανι της Ηλείας.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το Κούμανι γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, ενώ οι κάτοικοί του επέδειξαν μεγάλη αγωνιστικότητα και θάρρος κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Η ανδρεία τους μάλιστα αποτυπώνεται στην παροιμία που ακούγεται μέχρι σήμερα στην περιοχή της Ηλείας: «Κούμανι και Αντρώνι ο Θεός να σε γλιτώνει». Από το Κούμανι καταγόταν και ο γνωστός οπλαρχηγός της Κάπελης παπα-Κοσμάς Ζώρας Κουμανιώτης.

Το χωριό περιβάλλεται από άγονα πετρώδη βουνά και γύρω του υπάρχουν χαράδρες που διασχίζονται από τον ποταμό Γκούρα και το Κουμανέικο ποτάμι. Δίπλα του απλώνεται ένα μεγάλο δάσος με βελανιδιές που καλύπτει το οροπέδιο της Φολόης, το οποίο αποκαλείται δάσος της Κάπελης και δάσος της Φολόης. Η μυθολογία λέει ότι το όνομά του το οφείλει στον Κένταυρο Φόλο που κατοικούσε στο δάσος, ο οποίος σκοτώθηκε κατά λάθος από το Ηρακλή στην προσπάθειά του να τον υπερασπιστεί απέναντι στους άλλους Κενταύρους που του είχαν επιτεθεί. Κι αυτό γιατί ο Φόλος ήταν ένας από τους δύο καλούς Κενταύρους της μυθολογίας ‒ ο άλλος ήταν ο Χείρων του Πηλίου. Το δάσος καλύπτει μία έκταση 42.000 στρεμμάτων και καλύπτεται από πυκνό δάσος βελανιδιάς, ενώ κοντά στις κατοικημένες περιοχές υπάρχουν καστανιές, οξιές, πλατάνια, αριές, καρυδιές και άλλα, ενώ συναντάται επίσης πλούσια πανίδα.