Μενού Κλείσιμο

Κοτσιφιανά, Χανίων

Τα Κοτσιφιανά είναι οικισμός της κοινότητας Κακόπετρου Κισάμου και βρίσκεται σε απόσταση 1χιλ. νοτιανατολικά από την έδρα της κοινότητας. Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 530 περίπου μέτρων και έχει 38 κατοίκους.

Εδώ οι κάτοικοι παράγουν τα ίδια προϊόντα, που παράγουν και οι υπόλοιποι κάτοικοι της κοινότητας Κακόπετρου.

Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Χορτατζιανά. Πιθανά το όνομα αυτό να έχει σχέση με την οικογένεια των Χορτατζών, που λέγεται ότι παρακίνησε τους Χριστιανούς σε επανάσταση. Το συμπέρασμα αυτό μπορεί να βγει από το γεγονός ότι πριν από 50 περίπου χρόνια, οι υπεύθυνοι της πολιτείας ζητούσαν πληροφορίες, αν υπάρχει στην περιφέρεια τοποθεσία με το όνομα Χορτζιανά και αν σώζονται απόγονοι της οικογένειας αυτής σήμερα.

Στην περιοχή των Κοτσιφιανών βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που κτίστηκε στα ερείπια παλιότερου ναού. Στα θεμέλια αυτού του παλιού ναού βρέθηκαν δακτυλίδια μεγάλης διαμέτρου, τα οποία αντί για πέτρα είχαν μια προεξοχή από το ίδιο μέταλλο.

Πάνω από τα Κοτσιφιανά υπάρχει μια τοποθεσία, που λέγεται Λάκκος της Αρχόντισσας. Εδώ λέγεται ότι τα παλιά χρόνια ένας Τούρκος διανομέας με το όνομα Σουβαμής σκότωσε μια Χριστιανή με το όνομα Αρχόντισσα, που είχε φέρει μαζί του τραβώντας την ίσως από το Σέλινο.