Μενού Κλείσιμο

Κότρωνας Λακωνίας

Ο Κότρωνας είναι ένας γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός της Ανατολικής Μάνης, χτισμένος στο μυχό ενός ήρεμου, συνήθως όρμου, προφυλαγμένου από το βοριά, στον οποίο τοποθετείται η αρχαία πόλη Τευθρώνη.

Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του οφείλεται στη μορφολογία του εδάφους του που είναι χαρακτηριστικό της Μάνης. Μυτεροί βράχοι, πέτρες και πέτρινα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής συνθέτουν το τοπίο στον Κότρωνα.

Η αρχαία πόλη που, σύμφωνα με το Παυσανία, οικιστής της ήταν ο Αθηναίος Τεύθραντας ανήκε στο  Κοινό των Ελευθερολακώνων και βυθίστηκε στο νερό με το μεγάλο σεισμό του 3ου αιώνα μ.Χ.
Ερείπια και ευρήματα της Τευθρώνης έχουν βρεθεί τυχαία από ψαράδες και δύτες, στην περιοχή της νησίδας Σκοπά. Ο Κότρωνας συνδέεται με τη νησίδα Σκοπά, με χερσόνησο μήκους 300 μ., όπου έχουν βρεθεί όστρακα, οψιανοί λίθοι και ταφές σε πιθάρια. Στα σπίτια του σημερινού Κότρωνα, όπως και σε ορισμένες εκκλησίες, υπάρχουν εντοιχισμένες επιγραφές, κιονόκρανα και αρχιτεκτονικά μέλη της αρχαίας πόλης.

Ο Κότρωνας και τα γύρω χωριά συμμετείχαν, όπως όλοι οι Μανιάτες, στην Επανάσταση του 1821 αλλά και όπου τους «καλούσε» η υπεράσπιση της Πατρίδας, όπως στην εκστρατεία στην Κρήτη και στον Μακεδονικό Αγώνα.

Στον Κότρωνα βρίσκονται ο ναός του Αγίου Νικολάου, σταυροειδής με τρούλο και καμπαναριό, ο οποίος κτίστηκε στη θέση παλαιότερου ναού, ο ναός του Αγίου Χαραλάμπου, ο ναός της Παναγίας και ο ναός της Υπαπαντής, ένας μονόχωρος, καμαρόσκεπος ναός ο οποίος έχει τοιχογραφίες του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Στον Κότρωνα σώζονται επίσης πύργοι, όπως ένα πυργόσπιτο του 1870 το οποίο έχει μετατραπεί σε εστιατόριο. Στην παραλία βρίσκεται η προτομή του μακεδονομάχου ήρωα, Νικηφόρου Δεμέστιχα, ενώ ο Πύργος της οικογένειας είναι στον οικισμό Αλεπού.

Η κεντρική παραλία του χωριού βρίσκεται στον κολπίσκο του Κότρωνα και διαθέτει μαλακή άμμο καθ’ όλη την έκτασή της. Άλλες όμορφες παραλίες είναι η Ψιλή Άμμος με άμμο και κάποια σημεία βραχώδους επιφάνειας και η Σκοπά ή «Νησάκι» (όπως τη λένε οι Κοτρωνιώτες μεταξύ τους) με χοντρά βότσαλα.

Ο Κότρωνας έχει έναν δραστήριο Σύλλογο που κάθε χρόνο διοργανώνει ένα μοναδικό πανηγύρι στην προβλήτα του λιμανιού, τις μέρες του Σωτήρος (περί τις 6 Αυγούστου) προς τιμήν της πάλαι ποτέ ακμάζουσας Ιεράς Μονής Σωτήρος που δεσπόζει πάνω από το χωριό, κοντά στο ερημοχώρι Γoνέα.
Η περιτειχισμένη Μονή χτίστηκε γύρω στο 1500 και έχει υπέροχες τοιχογραφίες.

 

 

Φωτό: https://www.greece.com/photos/destinations/Peloponnese/Laconia/Village/Kotronas/GREECE,_LAKONIA,__MANI,_KOT/7648435