Μενού Κλείσιμο

Κοντόπουλα, Χανίων

Χωρίο και κοινότητα της επαρχίας Κυδωνίας. Βρίσκεται 14χμ. νοτιοανατολικά των Χανίων, κτισμένο σε υψόμετρο 350μ. Έχει 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκαλλιέργεια, την αμπελοκαλλιέργεια και την καλλιέργεια κηπευτικών.

Στην κοινότητα Κοντοπούλων ανήκουν οι οικισμοί Κατωχώρι και Μετόχι. Η προέλευση του ονόματος του χωριού στηρίζεται σε δυο εκδοχές.

Σύμφωνα με την πρώτη, το χωριό πήρε την ονομασία του επειδή βρισκόταν κοντά στην πόλη, στα Χανιά.

Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή, το χωριό πήρε το όνομά του από κάποιον Κόντε, που είχε πολλά παιδιά, που τα φώναξαν Κοντόπουλα.

Το χωριό χρονολογείται από το 1285, χρονολογία που είναι αναγραμμένη στο σπίτι του Ελευθέριου Δελάκη, όπου υπάρχει ενετική καμάρα. Στο χωριό έχουν βρεθεί πέλεκυς λίθινης εποχής, και πιθάρι μινωικής εποχής.

Τα Κοντόπουλα αποτελούνται από 5 γειτονιές: Τα Μπουλιτσιανιά, από το όνομα Μπουλιτσάκη, τα Αρβελιανά από το επώνυμο Αρβυλάκη, ο Τσουγκαριανός, από τους Τσουγκαράκηδες, τα Μαρινιανά, από τους Μαρινάκηδες και τα Καπνισιανά, από τους Καπνισάκηδες.

Η έκταση των Κοντοπούλων πριν 50 χρόνια ανήκε σε κάποιο Φούμη, από τον οποίο οι κάτοικοι υπέφεραν πάρα πολύ. Οι κληρονόμοι του Φούμη αποφάσισαν να πουλήσουν τα κτήματά του. Προσφέρθηκαν να τα αγοράσουν ο Ελευθέριος Δελάκης, ο Ιωάννης Παπαδουλάκης και ο αδελφός του Νικόλαος. Με επέμβαση των χωρικών, αποχώρησαν οι Παπαδουλάκηδες και η αγορά έγινε από τον Ελευθέριο Δελάκη. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης οι χωρικοί έδωσαν 100 στρέμματα στους Παπαδουλάκηδες. Ο Δελάκης έβαζε τους χωρικούς να καλλιεργούν τα κτήματα και έτσι ο πληθυσμός έβρισκε δουλειά. Τα κυριότερα προϊόντα που καλλιεργούνταν ήταν σταφύλια επιτραπέζια και για κρασί.

Στο χωριό υπάρχουν οι εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Κωνσταντίνου.

Παλιότερες οικογένειες του χωριού είναι οι Μαρινάκηδες, οι Τζουγκαράκηδες, οι Καπνισάκηδες, οι Αρβυλάκηδες. οι Μπουλιτσάκηδες και οι Παπαδομανωλάκηδες.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.