Μενού Κλείσιμο

Κοντογενάδα Κεφαλονιάς

 

 

H Κοντογενάδα (ή Κοντογεννάδα) είναι ένα Κεφαλονίτικο χωριό με πανοραμική θέα που βρίσκεται στην περιοχή της Παλικής, κοντά στην παραλία των Πετανών.

H ονομασία του πιθανόν να προέκυψε κατά τη διάρκεια της Ενετικής κυριαρχίας και σημαίνει γενιά των κόντηδων. Αναφέρεται ως Contogienata κατά την απογραφή του Pietro Castrofilaca το 1583 έχοντας «36 ικανούς άνδρες για εργασία, 56 γυναίκες και κορίτσια, 28 αγόρια και 7 γέρους». Σήμερα, το χωριό έχει λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση του πληθυσμού του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το χωριό έχει πολλά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν  οι θολωτοί – λαξευτοί τάφοι που χρονολογούνται από το τέλος της Μυκηναϊκής περιόδου. Πρόκειται για θολωτούς τάφους με δρόμο, που τα 2/3 τους είναι λαξευτά στο φυσικό βράχο, ενώ το ανώτερο μέρος ήταν κατασκευασμένο κατά το εκφορικό σύστημα. Όλοι οι τάφοι της Κοντογενάδας βρέθηκαν συλημένοι και εν μέρη κατεστραμμένοι εξαιτίας μεταγενέστερων χρήσεων, ίσως από την αρχαιότητα. Από αυτούς σώζεται ένας στη θέση  «Πλάκα» ή «Πλάκες» κοντά στο χωριό και ένας στην ευρύτερη περιοχή στον λόφο «Σκινιώτικο Βουνί». Ο λόφος αυτός λειτούργησε στο παρελθόν και μέχρι σήμερα ως λατομείο καθώς ο μαλακός και αρκετά ανθεκτικός ασβεστόλιθος χρησιμοποιήθηκε γενικά ως δομικό υλικό.

Εκτός τον θολωτών – λαξευτών τάφων, στη θέση «Πλάκες» υπάρχει ένα λαξευτό ελαιοπιεστήριο, ενώ λίγα μέτρα πιο μακριά στη θέση «Στης Μηνούς» μπορεί να διακρίνει κανείς στο βράχο ένα λαξευτό – κιβωτιόσχημο τάφο, μία δεξαμενή και άλλα ίχνη τα οποία αποτελούν αρχαιολογικά τεκμήρια της έντονης παρουσίας του ανθρώπου στην περιοχή. Επίσης, στη θέση «Οικόπεδα» στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανακαλυφθεί τάφοι, ταφικός περίβολος, κοσμήματα, κεραμική, σκελετικά κατάλοιπα ανθρώπων και ζώων κ.ά. Πολλά από αυτά τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Στην Κοντογενάδα βρίσκονται δύο αξιόλογες εκκλησίες: η Παναγία και ο Άγιος Ιωάννης. Η Παναγία είναι μια υπέροχη εκκλησία 200 περίπου ετών, ενώ ο Άγιος Ιωάννης διαθέτει ένα από τα καλύτερα τέμπλη της Δυτικής Ελλάδας.

 

 

 

Φωτό: https://www.kontogennada.gr/