Μενού Κλείσιμο

Κολλίνες Αρκαδίας

Οι Κολλίνες είναι ένα ορεινό χωριό της Τρίπολης, χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη βουνοπλαγιά στην άκρη μιας ρεματιάς. Βρίσκεται στα σύνορα με τη Λακωνία και έχει υπέροχη θέα προς τον Ταΰγετο, ενώ η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσα από το δάσος της Σκιρίτιδας με πεύκα, έλατα και βελανιδιές.

Για την ονομασία του έχουν διατυπωθεί διάφορες εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή είναι ότι προέρχεται από τους γήλοφους της περιοχής που οι Φράγκοι τις ονόμαζαν Κολλίνες. Άλλες εκδοχές τη συνδέουν με ονόματα ανθρώπων, όπως με του πρώτου οικιστή που λεγόταν Κολλίνος ή με την Κολλίνα που ήταν η πρώτη κάτοικος που εγκαταστάθηκε στην περιοχή μαζί με τα παιδιά της όταν ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε επιδρομή που κατέστρεψε το χωριό τους, την Κλειβίτσα. Αστειευόμενοι, πάντως, οι κάτοικοι λένε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι όποιος ξένος ερχόταν μαγευόταν από την ομορφιά του χωριού και «κολλούσε».

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό υπαγόταν στο Βιλαέτι του Μυστρά και κάθε χρόνο δύο δημογέροντες από το χωριό εκλέγονταν δια βοής στον πλάτανο της πλατείας. Εκείνη την περίοδο λειτουργούσε σχολείο με δασκάλους ιερείς και έχει, μάλιστα, διασωθεί κατάλογος μαθητών τους έτους 1811. Κατά την Επανάσταση, η λειτουργία του σχολείου διακόπηκε και τα μαθήματα άρχισαν πάλι επί Καποδίστρια σε εκκλησία του χωριού.

Αξιοθέατα των Κολλίνων, εκτός βέβαια από την απαράμιλλη φυσική τους ομορφιά, είναι η εκκλησία της Παναγίας, το πετρόχτιστο σχολείο που λειτουργεί σαν λαογραφικό μουσείο και το ξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου στον λόφο με τις βελανιδιές. Το λαογραφικό μουσείο του χωριού δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Σκιρίτιδας και διαθέτει μια πλούσια συλλογή αντικειμένων παλιότερων εποχών που παραχώρησαν οι κάτοικοι.

Φωτό: http://kollines.gr/kollines/ (Σύλλογος Φίλων Σκιρίτιδας)