Μενού Κλείσιμο

Κόκλας Μεσσηνίας

O Κόκλας ( ή το Κόκλα) είναι χωριό του Δήμου Οιχαλίας, που οφείλει το όνομά του στο χάνι του Κόκλα που υπήρχε στην περιοχή στα μέσα του 18ου αιώνα και εξυπηρετούσε τους ταξιδιώτες. Κατά την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του ανερχόταν στους 245 κατοίκους.

Το χωριό δημιουργήθηκε από κατοίκους του χωριού Βυδίσοβα ή Δροσοπηγή που εγκατέλειψαν το χωριό τους και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του σημερινού Κόκλα σε μία έκταση που τους ανήκε και απείχε γύρω στα 5 χιλιόμετρα από το χωριό τους. Σήμερα, στο ερειπωμένο χωριό της Δροσοπηγής διασώζεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που χτίστηκε πριν από τη Επανάσταση του 1821 και η πέτρινη κρήνη από την οποία αναβλύζει νερό μέχρι σήμερα.

Στον Κόκλα λειτουργεί λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο, ένα κτίριο που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Ανάμεσα στα εκθέματα της συλλογής υπάρχουν παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα, κομψοτεχνήματα από χαλκό, ξύλο, πηλό και ασήμι, γεωργικά εργαλεία, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων και είδη οικιακής χρήσης. Ο ανοιχτός χώρος του καινούργιου δημοτικού σχολείου χρησιμοποιείται για τα πανηγύρια που διοργανώνονται στον Κόκλα στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου που είναι η εκκλησία της Δροσοπηγής, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της κεντρικής εκκλησίας του χωριού και τον Δεκαπενταύγουστο προς τιμήν του δευτερεύοντος ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου.

 

Φωτό: https://www.google.gr/maps/place/Κόκλας (by Aris Barkouras)