Μενού Κλείσιμο

Κόκκινο χωριό, Χανίων

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Αποκορώνου. Συνδέεται με τα Χανιά με ασφαλτωμένο δρόμο μήκους 27χμ. Βρίσκεται ανατολικά της πρωτεύουσας των Χανίων σε υψόμετρο 150μ. και με πληθυσμό 235 κατοίκους.

Η παράδοση αναφέρει ότι το χωριό πήρε το όνομά του, το 1821, όταν οι Τούρκοι έσφαξαν 125 περίπου άτομα στο σπήλαιο Νεροκόλυμπος, κατ’ άλλους στο σπήλαιο Μεταξάρι, στο βόρειο μέρος του χωριού. Οι Έλληνες είχαν καταφύγει εκεί ύστερα από άγριο κυνηγητό των Τούρκων.

Το χωριό τότε βρισκόταν στην παραλία Καταλύματα. Τότε συνέλαβαν το φημισμένο καπετάνιο παπά-Μανόλη, τον οποίο έσυραν μέχρι τις καλύβες και στον πλάτανο, που υπάρχει μέχρι σήμερα, τον κρέμασαν. Το χωριό πρέπει να υπήρχε από την εποχή των Σαρακηνών, πράγμα το οποίο συμπεραίνουμε από την ονομασία της. τοποθεσίας Σαρακήνικα.

Παλιότερες οικογένειες είναι: Μαραθάκηδες, Καρντασοκοκκολάκηδες, Ζυβραγάκηδες, Πιαγκαλάκηδες, Βογιατζάκηδες, Τσομπανάκηδες, Περδικάκηδες. Ακόμη από παλιές οικογένειες κατάγονται και οι Μπουρναζάκηδες, Ξηράκηδες (Ορφανουδάκηδες), Βλαβογηλάκηδες, Χατζηδάκηδες και Μαραθάκηδες.

Στο σπήλαιο Λίτσας, κατά τις διηγήσεις των κατοίκων, ζούσε κάποιος υπεράνθρωπος με τεράστια νύχια και κατασπάραζε όποιον τολμούσε να πάρει τους θησαυρούς του. Ο άνθρωπος αυτός λεγόταν Λίτσας και έδωσε το όνομά του στο σπήλαιο.

Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Παύλου και του Αγίου Χαραλάμπους (1895). Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου θεωρείται θαυματουργή. Άτεκνες γυναίκες με τη βοήθεια του Αγίου αποκτούν παιδί.

Ένας βοσκός ονόματι Κωνσταντίνος Νευράκης μας ανέφερε ότι ενώ τρία βράδια κοιμόταν μέσα στην εκκλησία, ξαφνικά βρισκόταν έξω.

Ο Πέτρος Βογιατζάκης του Ιωάννη αφηγείται ότι όταν οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν για τραπέζι φαγητού την εικόνα του Αγίου Γεωργίου πυροδοτήθηκαν χωρίς λόγο οι εκρηκτικές ύλες που είχαν κρύψει μέσα στην εκκλησία και σκοτώθηκαν δύο Γερμανοί. Ο Βογιατζάκης συνέστησε στους Γερμανούς να καθαρίσουν και να τοποθετήσουν στη θέση της την εικόνα του Αγίου, γιατί καθημερινά θα θρηνούσαν θύματα. Κατ’ άλλους το περιστατικό που διηγείται ο Βογιατζάκης δεν ευσταθεί.

Το Κόκκινο Χωριό είναι περίφημο και ονομαστό εξαιτίας του ξακουστού Γιώργου Τζομπανάκη του Αντωνίου που επί 35 χρόνια έζησε απομονωμένος στα βουνό της Κρήτης μαζί με το σύντροφό του Μπλαζάκη, παρά το γεγονός ότι ήταν επικηρυγμένοι από την Ελληνική Κυβέρνηση.

* Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.

Φώτο: http://ellinika-xwria.blogspot.com/2015/09/blog-post_137.html#more