Μενού Κλείσιμο

Κλειτορία Αχαΐας

Η Κλειτορία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μικρό ύψωμα στην κοιλάδα του Αροάνιου ποταμού μέσα σε πλούσια βλάστηση και άφθονα οπωροφόρα δέντρα. Είναι κεφαλοχώρι των Καλαβρύτων με πληθυσμό 650 κατοίκων (απογραφή 2011).

Το όνομά της προέρχεται από τον αρχαίο Κλείτωρ, που ιδρύθηκε από τους Πελασγούς και ήταν μια από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες πόλεις της Αρκαδίας. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη σημερινή Κλειτορία. Εκεί υπάρχει και το αρχαίο θέατρο, όπου τελούνται το καλοκαίρι θεατρικές παραστάσεις. Το σημερινό χωριό είναι γνωστό και με την παλιότερη ονομασία Μαζαίικα, καθώς πριν από την Επανάσταση του 1821 είχαν σε εκείνη την περιοχή τα χωράφια τους οι κάτοικοι του κοντινού χωριού Μάζι.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, στις 14 Δεκεμβρίου 1943, το χωριό λεηλατήθηκε και κάηκε από τον γερμανικό στρατό στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Καλάβρυτα» ως αντίποινα για την εκτέλεση Γερμανών στρατιωτών αιχμαλώτων που είχαν συλληφθεί μετά τη νίκη των δυνάμεων της ΕΛΑΣ στη Μάχη της Κερπινής.

Η Κλειτορία υπήρξε από τον 19ο αιώνα το εμπορικό κέντρο και συγκοινωνιακός κόμβος για τα χωριά της γύρω περιοχής. Στην πλατεία, όπου δεσπόζει ο ναός του Αγίου Δημητρίου, βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια που εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Στον δρόμο για τα Καλάβρυτα βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργεί από το 1993 σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Στο χωριό λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο με τη μέριμνα του δραστήριου τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα τοξωτά γεφύρια από την εποχή της Τουρκοκρατίας, παλιές λιθόκτιστες εκκλησίες, παραδοσιακές κρήνες, παλιά χάνια, νεροτριβές και νερόμυλοι.

 

 

 

Φωτό: http://www.valtos.gr/Κλειτορία