Μενού Κλείσιμο

Κινίδαρος Νάξου

Ο Κινίδαρος (ή Κυνίδαρος) είναι ένα παραδοσιακό ναξιώτικο χωριό γνωστό για τη μουσική του παράδοση και την πλούσια ιστορία του. Βρίσκεται σε υψόμετρο 400 περίπου μέτρων και περιβάλλεται από πυκνοφυτεμένες λαγκαδιές με αμπέλια, ελιές, πλατάνια, δρύες και πρινιές.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το χωριό ήταν αρχικά κτισμένο στη θέση Κιουρά, σε κοιλάδα με πυκνή βλάστηση, πολλά νερά και άγρια ζώα. Από εκεί ξεκινούσε το αρχαίο υδραγωγείο που κατασκεύασε ο τύραννος Λύγδαμις τον 6ο π.Χ. αιώνα και τροφοδοτούσε με νερό το νησί. Ο οικισμός καταστράφηκε κατά τον 15ο αιώνα από πειρατές και οι λίγοι κάτοικοι που διασώθηκαν έφυγαν προς το εσωτερικό του νησιού και ίδρυσαν τον Κινίδαρο. Σώζεται έγγραφο στο οποίο αναφέρεται το τοπωνύμιο «Κηνήδαρος» με χρονολογία 9 Μαρτίου 1539.

Δίπλα στο χωριό βρίσκονται τα λατομεία του γνωστού μαρμάρου Νάξου αποτελώντας σημαντική εισοδηματική πηγή για το χωριό. Το πάθος, όμως, των κατοίκων είναι ο χορός και τα βιολιά. Λένε, μάλιστα, ότι ο Κυνιδαριώτης πρώτα μαθαίνει να χορεύει και ύστερα να περπατάει. Η παράδοση αναφέρει ότι μετά την καταστροφή της Νάξου από τους Ενετούς, μεταφέρθηκαν στο νησί οικογένειες από διάφορα μέρη, και στον Κυνίδαρο εγκαταστάθηκαν οικογένειες με οργανοπαίχτες, τραγουδιστές και χορευτές. Σε αυτό οφείλεται και η έμφυτη αγάπη και ικανότητα στο τραγούδι, τη μουσική και το χορό. Δεν είναι τυχαίο ότι από τον Κινίδαρο κατάγεται η πολύ γνωστή οικογένεια των Κονιτόπουλων που έχει γράψει ιστορία στο νησιώτικο τραγούδι.

Όμορφο φυσικό αξιοθέατο του Κινίδαρου είναι οι Δρυάδες, ένα κατάφυτο δάσος, ιδανικό για περίπατο και χαλάρωση.