Μενού Κλείσιμο

Κερκίνη Σερρών

Το χωριό Κερκίνη απλώνεται στη δυτική πλευρά της ομώνυμης λίμνης, η οποία δημιουργήθηκε από το φράγμα του Στρυμόνα γύρω στο 1930 και αποτελεί έναν από τους δέκα διεθνούς σημασίας υδροβιότοπους της Ελλάδας που προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Natura 2000». Το χωριό υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Σιντικής και έχει περίπου 1.000 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Οι πρώτοι κάτοικοι του οικισμού εγκαταστάθηκαν το 1510 και προέρχονταν από το Μαυροβούνι, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη νότια πλευρά της λίμνης. Κατοικούσαν περίπου 6 χιλιόμετρα μακριά από την Κερκίνη, στην τοποθεσία Μεγάλο Ρέμα (Γενή Μαχαλά) και αποφάσισαν να κατέβουν στην πεδιάδα όπου έχτισαν καλύβες  με λάσπη, ψαθιά και καλάμια κοντά στη λίμνη και ασχολούνταν με το ψάρεμα. Ο νέος οικισμός ονομάστηκε Πόντοβο. Αργότερα, προς το τέλος του 18ου αιώνα, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν βοσκοί από το Καλπάκι της Ηπείρου. Το 1820 ήρθαν στην περιοχή Τούρκοι, οι οποίοι μετονόμασαν το χωριό σε Μπούτκοβο που σημαίνει τόπος λάσπης και ασχολήθηκαν με εμπορική δραστηριότητα. Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, οι Τούρκοι κάτοικοι έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στη θέση τους Έλληνες από τη Θράκη και τον Πόντο. Οι γηγενείς κάτοικοι μαζί με τους νέους κατοίκους ζούσαν πια μαζί γύρω από τη λίμνη σε μια πλούσια γη που εξελίχθηκε σε εμπορικό κέντρο προσελκύοντας και νέους κατοίκους από τα γύρω χωριά που ήρθαν να εγκατασταθούν στην Κερκίνη.

Το χωριό έχει ένα μικρό λιμανάκι στη λίμνη, ενώ φιλοξενεί το Κέντρο Πληροφόρησης Κερκίνης και πολλές δραστηριότητες όπως κανό και ιππασία γύρω από τη λίμνη.

Στην Κερκίνη διατηρούνται ζωντανά κάποια από τα έθιμα τόσο των γηγενών κατοίκων όσο και των Θρακών και των Ποντίων. Ένα από τα έθιμα των γηγενών που κρατά από την περίοδο της Τουρκοκρατίας πραγματοποιείται του Αγίου Πνεύματος με αγώνες πάλης και τρέξιμο των αλόγων, καθώς τότε που ζούσαν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι μαζί ο κάθε αγωνιστής θεωρούσε τιμή του να εκπροσωπεί τη θρησκεία του και την κοινότητά του. Οι Θράκες έφεραν στην Κερκίνη το καρναβάλι και τα Αναστενάρια, ενώ οι Πόντιοι έφεραν το τσούγκρισμα των αυγών και τους χορούς τους.

Στη λίμνη συγκεντρώνονται την άνοιξη πάνω από 300 είδη πουλιών, ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα, πολλά είδη θηλαστικών και αμφιβίων και μεγάλη ποικιλία ψαριών που αποτελούν πηγή εισοδήματος για αρκετούς κατοίκους. Πλούσια είναι και η χλωρίδα της περιοχής της λίμνης με παραποτάμια δάση και νούφαρα. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν με τις βάρκες, τις πλάβες όπως τις λένε, μέσα στη λίμνη και να παρακολούθησουν τα πουλιά που κουρνιάζουν ανάμεσα στους καλαμιώνες, ενώ διοργανώνονται και διάφορες άλλες παραλίμνιες δραστηριότητες όπως ποδηλασία, πεζοπορία και περιήγηση με ειδικά τζιπ.

Φωτό: https://www.greece.com/ (by jpapagelis)