Μενού Κλείσιμο

Κεράσοβο Ιωαννίνων

Το Κεράσοβο είναι ένα μικρό ηπειρώτικο χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του όρους Κασιδιάρης, στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Βρίσκεται σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και 20 χιλιομέτρων από το Καλπάκι.

Γεωγραφικά και ιστορικά το χωριό ανήκει στην περιοχή της Λάκκας Πωγωνίου ή Λάκκας του Μουχτάρ-Πασά. Σχετικά με την ίδρυση του χωριού δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά τα χαρακτηριστικά που έκαναν τους πρώτους κατοίκους να εγκατασταθούν στην περιοχή θα πρέπει να αναζητηθούν στην κρυμμένη και δυσπρόσιτη θέση του στην είσοδο της Λάκκας Πωγωνίου και στα νερά που ανέβλυζαν εκεί κατεβαίνοντας από το βουνό.

Ανήμερα της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου του 1944, το Κεράσοβο έζησε την πιο μαύρη στιγμή της ιστορίας του όταν οι Γερμανοί κατακτητές σκότωσαν 28 κατοίκους και κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό. Οι όμηροι, μεταξύ των οποίων υπήρχαν γυναίκες και μικρά παιδιά, οδηγήθηκαν προς εκτέλεση σε μία σπηλιά, η οποία σήμερα έχει χαρακτηριστεί ιστορικός μαρτυρικός τόπος.

Κάθε χρόνο το αντάμωμα των Κερασοβιτών και το πανηγύρι τους γίνεται όχι ανήμερα της Παναγίας αλλά την πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο σε ένδειξη πένθους για το ολοκαύτωμα του χωριού ανήμερα της γιορτής της Μεγαλόχαρης.

Φωτό: ΚΕΡΑΣΟΒΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ (google.com)