Μενού Κλείσιμο

Κεραμιδιά Ηλείας

Η Κεραμιδιά βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ηλείας, κοντά στην τεχνητή λίμνη του Πηνειού ποταμού, σε υψόμετρο 124 μέτρων. Απέχει 15 χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα και έχει 526 κατοίκους (απογραφή 2011), οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ήλιδας.

Παλιότερα, το χωριό ονομαζόταν Μπεζαΐτη,  από κάποιον αγά με αυτό το όνομα που ζούσε στην περιοχή. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, ο Μπεζαΐτ αγάς ήταν πολύ σκληρός άνθρωπος και φοβέριζε τους κατοίκους ότι θα τους ξαποστείλει τσαμπούκ-τσαμπούκ στο Λάλα, δηλαδή  γρήγορα γρήγορα στο Λάλα, έκφραση που έχει μείνει στην περιοχή. Το όνομα Κεραμιδιά δόθηκε στον νέο Οικισμό που δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1909 (2 Ιουλίου), από τα κεραμιδαριά που βρισκόταν στην περιοχή ή από τα πολλά κεραμίδια που έβρισκαν οργώνοντας τη γη.

Η ιστορία της ευρύτερης περιοχής ξεκινάει από την Παλαιολιθική εποχή όπως αποδεικνύεται από ευρήματα του παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ήλιδας και συνεχίζεται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα. Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας βρίσκονται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Κεραμιδιά.

Το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς στις 18 Ιουλίου 1944, σαν αντίποινα για τον θάνατο δύο Γερμανών στρατιωτών από τους αντάρτες της περιοχής.

Στην Κεραμιδιά διοργανώνεται πανηγύρι στις 17 Ιουλίου, της Αγίας Μαρίνας, που γιορτάζει η ομώνυμη εκκλησία στο βορειοανατολικό άκρο του χωριού.

 

 

 

 

Φωτό: https://www.gtp.gr/locpage.asp?id=4364&lng=1