Μενού Κλείσιμο

Κεραμές Αγ. Βασιλείου

Ο Κεραμές είναι χωριό της επαρχίας Αγίου Βασιλείου. Απέχει 47 χμ. από το Ρέθυμνο. Βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 300 μ. και έχει 440 κατοίκους. Στην κοινότητα υπάγεται και ο οικισμός Αγαλιανός.

Το όνομα του το οφείλει σ’ ένα λόφο που ονομάζεται Κέραμος και βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το χωριό, ή από παραφθορά του κεραμεύς.

Το πότε κτίστηκε το χωριό δεν είναι ακριβώς γνωστό. Πάντως έχει τη σημερινή του μορφή εδώ και 280 χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις των κατοίκων του. Ήταν κτισμένο στην παραλία κατά την προμινωική εποχή και η θάλασσα με την πάροδο των χρόνων το βύθισε. Έχουν βρεθεί πήλινα αγγεία και ερείπια τείχους μέσα και έξω από τη θάλασσα. Το παραλιακό χωριό το απειλούσαν και οι πειρατές και έτσι οι κάτοικοι του άρχισαν να μετακινούνται προς το εσωτερικό, για να αποφύγουν τις επιδρομές τους.

Στην Τουρκοκρατία κατοικήθηκε μόνο από Κρητικούς. Οι παλιότερες οικογένειες είναι οι Αποστολάκηδες, Σαβοργινάκηδες, Κοπανάκηδες, Μαρκάκηδες, Πετυχάκηδες, Μαρκουδάκηδες και Σπυριδάκηδες.

Σε απογραφή του 1928 το χωριό είχε 1.287 κατοίκους.

Στο χωριό υπάρχει και η τοποθεσία Σαρακήνα που πήρε το όνομα της από τους Σαρακηνούς που είχαν εγκατασταθεί εκεί. Άλλη τοποθεσία είναι οι Συριάτες. Από εκεί λέγεται ότι πέρασαν δυο Σύριοι αδελφοί, όπου και έκτισαν μια εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Έτσι η περιοχή πήρε το όνομα τους.

Υπάρχει ιστορικό  λαογραφικό μουσείο, το οποίο ίδρυσε και οργάνωσε ο Κώστας Σπυριδάκης. Στο μουσείο μπορεί να δει κανείς όπλα των Κρητών επαναστατών, νομίσματα, έργα τέχνης κ.ά. Εξάλλου το χωριό είχε σημαντική πνευματική ανάπτυξη επειδή ήταν από τα πρώτα χωριά που είχε πρόσβαση στο σχολαρχείο. Αν και δεν τουρκοκρατήθηκε, πολλοί οπλαρχηγοί κατάγονται από τον Κεραμέ όπως ο Νικόλαος Σπυριδάκης, ο Κωστής Σπυριδάκης, ο Γεώργιος Αρετάκης και ο Μιχάλης Τζιριτάκης.

Κατά την κατοχική περίοδο γύρω στους 150 Γερμανούς είχαν στήσει βάση στο χωριό και είχαν εγκαταστήσει πολυβόλα για να κτυπούν πιο εύκολα τα πλοία των συμμάχων. Έδωσαν τη ζωή τους ο Μανώλης Περράκης και ο Νικόλαος Παπαδάκης μετά τη ρίψη των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, ενώ πολλοί από το χωριό είχαν πάρει μέρος στην αντίσταση.

Οι εκκλησίες του χωριού είναι οι: Άγιος Ιωάννης, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Παντελεήμονας, Σωτήρας Χριστός, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Ονούφριος, Άγιος Νικόλαος, Αγία Φωτεινή, Αγία Βαρβάρα, Άγιος Αντώνιος όλη η εκκλησία είναι μέσα σε βράχο.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.