Μενού Κλείσιμο

Κερά Ρόκκας, Χανίων

Η Κερά είναι οικισμός της κοινότητας Ρόκκας Κισάμου. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 200μ. και κατοικείται από 64 περίπου άτομα.

Το χωριό πήρε τ’ όνομά του από την εκκλησία της Θεοτόκου, που βρίσκεται στη μέση του χωριού. Η εκκλησία, που είναι πολύ παλιά, λέγεται ότι ήταν κατακόμβη και ότι κτίστηκε τρεις φορές. Εδώ βρίσκεται θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που λέγεται ότι κάποτε τη μετέφεραν στα Κύθηρα, αλλά εκείνη ξαναγύρισε στη θέση της. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η θαυματουργή αυτή εικόνα είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Εκτός από την Παναγία, στον οικισμό Κερά βρίσκονται οι εκκλησίες του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Ελευθερίου.

Από την Κερά λέγεται, ότι καταγόταν η μόνη γυναίκα οπλαρχηγός ομάδας ανδρών, που έζησε στην Κρήτη. Τη γυναίκα αυτή την ονόμαζαν Αντωνούσα. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ένας Τούρκος αγάς ζήτησε από τον πατέρα της, τον Κωνσταντή Καστανάκη, ένα βόδι. Τότε η Αντωνούσα έδιωξε τους γονείς της και τ’ αδέλφια της στα Εννιά Χωριά και περίμενε τον Τούρκο να φανεί, ανεβασμένη πάνω σε μια συκιά. Όταν έφθασε ο Τούρκος στο σπίτι, η Αντωνούσα με μεγάλο θάρρος, που θα ζήλευε και το καλύτερο παλικάρι, όρμησε πάνω του και του έκοψε το κεφάλι. Για να αποφύγει τα αντίποινα κατέφυγε στα βουνά και έγινε οπλαρχηγός με δική της ανδρική ομάδα. Λίγο αργότερα, λέγεται ότι διέφυγε στη Μακεδονία.

Παλιότερα υπήρχε στην περιοχή Μύλος ένα ενδιαφέρον σπήλαιο με 15μ. βάθος, που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει, γιατί καταστράφηκε γύρω στο 1979.

* Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.

Φώτο: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B1_%CE%A7%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD