Μενού Κλείσιμο

Κατσοματάδω

Το Κατσοματάδω είναι οικισμός της κοινότητας Τοπολίων Κισάμου. Βρίσκεται στα νότια της κοινότητας, σε υψόμετρο 300μ. περίπου και κατοικείται από 74 άτομα. Εδώ είναι αρκετά ανεπτυγμένη η ποιμενική κτηνοτροφία και τα κυριότερα προϊόντα των κατοίκων είναι το λάδι και τα κάστανα.

Ο οικισμός πήρε τ’ όνομά του από τη βυζαντινή οικογένεια των Κατσοματάδων, που ήρθαν στην περιοχή μαζί με τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά και τελικά εγκαταστάθηκαν εδώ.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει εδώ το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο γραφικό εκκλησάκι με τις τόσες παραδόσεις. Εδώ, στο σπήλαιο κάθε Τρίτη του Πάσχα γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Εδώ άφησε και την τελευταία του πνοή ο επίσκοπος Μιχαήλ Ψαρομήλιγγος, μαζί με τον αδελφό του και τον ανιψιό του. Με τη θυσία του ο Ψαρομήλιγγος κατάφερε να δοθεί αμνηστεία στην επαρχία Κισάμου από τους Βενετούς, ύστερα από την αποτυχημένη επανάστασή του, που έγινε γύρω στο 1347. Άλλες εκκλησίες, που συναντάμε εδώ, είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρα, ο Άγιος Δημήτριος και η Ζωοδόχος Πηγή.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.