Μενού Κλείσιμο

Κατωχώρι Κοντοπούλων, Χανιά

Οικισμός της κοινότητας Κοντοπούλων της επαρχίας Κυδωνίας. Το χωριό άρχισε να αξιοποιείται από το 1930 και μετά. Η εκμετάλλευση των επιφανειακών νερών κάνει εύφορους τους κάμπους, οι οποίοι φτάνουν σε έκταση 300 στρεμμάτων. Τα κύρια προϊόντα τα οποία καλλιεργούνται είναι πορτοκαλιές, κηπευτικά και ιδιαίτερα σέλινο. Στο χωριό υπάρχει επίσης λάδι και κρασί. Επίσης εδώ βρίσκεται και ένα ελαιουργείο, στο οποίο ασχολούνται 200 άτομα.

Έχει γίνει γεώτρηση στην είσοδο του φαραγγιού, που υπάρχει εδώ, για ανεύρεση νερού. Το φαράγγι αυτό είναι πολύ μεγάλο και φτάνει μέχρι το Στύλο του Αποκόρωνα. Στο φαράγγι υπάρχει πολύ δίκταμο, το οποίο ονομάζεται Έρωντας ή Σταματόχορτο.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στη θέση την οποία κατέχει. Είναι το πιο χαμηλό χωριό στα Κεραμιά, τα οποία αποτελούνται από 14 συνοικισμούς. Η ονομασία Κεραμιά οφείλεται σε μια εκκλησία της Παναγίας, που υπάρχει εδώ, και είναι πολύ παλιά. Την Παναγία οι κάτοικοι την έλεγαν Κεράμία (Κεραμιά). Άλλες εκκλησίες είναι ο Άγιος Γεώργιος, η Αγία Τριάδα, ο Χριστός και ο Άγιος Νέστορας, που κτίστηκε πριν 30 χρόνια.

 

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.

Φώτο:

Ωραία τα Χανιά, αλλά… τα κρυφά σημεία τους είναι ακόμη καλύτερα! | Photos