Μενού Κλείσιμο

Κάτω Σαμικό Ηλείας

To Κάτω Σαμικό είναι χτισμένο κοντά στα παράλια του Κυπαρισσιακού κόλπου και διαθέτει μια υπέροχη αμμώδη παραλία που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης των επισκεπτών και των κατοίκων της Ηλείας. Το χωριό των 400 περίπου κατοίκων υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τη Ζαχάρω και 20 χιλιομέτρων από τον Πύργο.

Στην περιοχή του Σαμικού τοποθετείται η Αρχαία Σαμία, ίχνη της οποία σώζονται σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο του Κάτω Σαμικού που εκτείνεται σε τρεις λόφους και περιλαμβάνει προϊστορική ακρόπολη που περιβάλλεται από κυκλώπεια τείχη, κλασική ακρόπολη και ανασκαφικά ευρήματα διαφόρων εποχών. Υπολογίζεται ότι η κλασική ακρόπολη είχε περίοδο ζωής από τον 4ο π.Χ. αιώνα μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή, καθώς έχουν βρεθεί κοντά της παλαιοχριστιανικός ναός και ρωμαϊκό λουτρό. Σύμφωνα με τον περιηγητή Leake, το 1805 υπήρχε ακόμα στην ακρόπολη τετράγωνος πύργος που χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους ως φυλάκιο. Πιθανολογείται ότι γκρεμίστηκε κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι η Αγία Βαρβάρα που χτίστηκε το 1936 με δωρεές των κατοίκων. Αξιοθέατο του χωριού είναι ο σταθμός που εξυπηρετούσε το σιδηροδρομικό δίκτυο Πύργου – Καλαμάτας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το 1985 νεότερο μνημείο.

Κοντά στο χωριό υπάρχει μια μικρή λίμνη ιαματικών νερών, το λεγόμενο «Νεράκι» ή «Λούμπα», που πηγάζει από τα λουτρά του Καϊάφα.

Η τεράστια αμμώδης παραλία του Κάτω Σαμικού αποτελεί προέκταση του δάσους που οδηγεί προς τη θάλασσα με τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά.

Φωτό: https://www.patrisnews.com/