Μενού Κλείσιμο

Κάτω Πορόια Σερρών

Τα Κάτω Πορόια είναι χτισμένα στους πρόποδες της οροσειράς Κερκίνη, η οποία αποτελεί το βόρειο σύνορο της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Το χωριό υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Σιντικής και έχει 424 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η πλειονότητα των κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ο Στράβων αναφέρει το χωριό στη «Γεωγραφία» του με την ονομασία Πόρροι. Πολλοί κάτοικοι του σημερινού οικισμού είναι απόγονοι προσφύγων από τον Πόντο, την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μικρά Ασία.

Κοντά στα Κάτω Πορόια βρίσκεται η λίμνη Κερκίνη, η οποία τροφοδοτείται από τον ποταμό Στρυμόνα που χύνεται στον Στρυμονικό κόλπο αφού έχει διασχίσει κατά μήκος τον νομό Σερρών. Είναι σημαντικός βιότοπος πολλών ειδών θηλαστικών, αμφίβιων, ερπετών, ψαριών και πτηνών. Εκεί ζουν μάλιστα ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα, μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός και ο πετρίτης.

Στο χωριό λειτουργεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα περιβάλλοντος, παραγωγή εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού, συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα και οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς αλλά και για κατάρτιση ενηλίκων.

Πολιούχος των Κάτω Ποροΐων είναι ο Ιωάννης ο Πρόδρομος που εορτάζεται στις 29 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια του χρόνου ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις συμβάλλοντας στην ψυχαγωγία κατοίκων και επισκεπτών.

Φωτό: https://www.greece.com/ (by nitriaris)