Μενού Κλείσιμο

Κάτω Λεχώνια Μαγνησίας

Τα Κάτω Λεχώνια είναι χτισμένα στην παραλιακή ζώνη του Παγασητικού κόλπου, μέσα σε εύφορη πεδινή έκταση με ανθοκαλλιέργειες και οπωροκηπευτικά. Βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη του Βόλου και ο πληθυσμός τους ανέρχεται στους 1.487 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Αξιοθέατο των Κάτω Λεχωνίων αποτελεί η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην πλατεία. Στον προαύλιο χώρο του μια κρήνη από λευκό μάρμαρο μνημονεύει τον τραγικό χαμό τριών γυναικών που απαγχονίστηκαν από τους Ναζί στο κέντρο του χωριού ως αντίποινα για την αντιστασιακή τους δράση, κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.  Αξιόλογες εκκλησίες είναι επίσης αυτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην αρχή της διαδρομής Κάτω Λεχώνια-Άγιος Λαυρέντιος.

Η παραλία των Κάτω Λεχωνίων είναι η πρώτη παραλία του Πηλίου από την πλευρά του Παγασητικού, η οποία απέχει μόλις 10 χλμ. από τον Βόλο. Άλλες κοντινές παραλίες, εύκολα προσβάσιμες με το αυτοκίνητο είναι οι παραλίες του Καρνάγιου και του Χατζηβαγγέλλη. Η διαδρομή από τα Κάτω Λεχώνια προς την παραλία του Καρνάγιου είναι παράλληλη με την κοίτη του ποταμού Βρύχωνα. Οι όχθες του ποταμού μέχρι και οι εκβολές του στην παραλία είναι γεμάτες φυλλοβόλα δέντρα και καλαμιές.

Κάθε χρόνο γίνονται στα Κάτω Λεχώνια που αποκαλούνται «χωριό των λουλουδιών» τα «Ανθεστήρια», μια όμορφη υπαίθρια γιορτή που σηματοδοτεί την αρμονία φύσης και ανθρώπων και συνοδεύεται από πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Φωτό: https://www.greece.com/photos/destinations/Central_Greece/Magnesia/Town/Kato_Lechonia/San_Georgio_church_K