Μενού Κλείσιμο

Κατάφυτο Δράμας

Το Κατάφυτο είναι χτισμένο στις πλαγιές του Όρβηλου σε υψόμετρο 750 μέτρων και αποτελεί το βορειοδυτικότερο τμήμα του νομού Δράμας, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Κοντά στο χωριό βρίσκεται μία τεχνητή λίμνη που περιβάλλεται από βιότοπους, πλούσιους σε πανίδα και χλωρίδα. Το Κατάφυτο υπάγεται στον Δήμο Νευροκοπίου και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 232 κατοίκους.

Οι κάτοικοι του χωριού προέρχονται από τη Μικρά Ασία και κυρίως από τη Μπάφρα και τη Σαμψούντα. Η περιοχή έχει μεγάλη έκταση βοσκότοπων και η κύρια ενασχόληση των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και δευτερευόντως η γεωργία. Υπάρχουν πολλά καρποφόρα δένδρα, όπως καρυδιές φουντουκιές και αγριοαχλαδιές, ενώ τα φασόλια και οι πατάτες της περιοχής ανήκουν ποιοτικά στα καλύτερα της χώρας.

Η λίμνη Καταφύτου βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων, έχει έκταση 125 στρέμματα και η περίμετρός της φτάνει τα 2,3 χλμ. Τροφοδοτείται από τους χειμάρρους Περσέκ και Σινέ και άλλα μικρότερα ρέματα, ενώ με τη σειρά της τροφοδοτεί το ρέμα Βαθυτόπου που φεύγει προς τα ανατολικά. Στις όχθες της έχει δημιουργηθεί ένας όμορφος χώρος αναψυχής με ξύλινα τραπέζια και παγκάκια από όπου μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τη λίμνη και να παρατηρήσει πολλά είδη της ορνιθοπανίδας που έρχονται για να βρουν τροφή και δροσιά στα νερά της. Το μεγαλύτερο μέρος γύρω από την λίμνη καλύπτεται από πυκνή βλάστηση και ψηλά δέντρα. Στην περίμετρο της λίμνης και προς τα νότια υπάρχουν πλούσια μεικτά δάση από πλατύφυλλες βελανιδιές, λεύκες, ιτιές, σκλήθρα, πλατάνια, καστανιές, σφενδάμια, φουντουκιές, αγριοκερασιές, αγριοαχλαδιές, κ.ά. Λίγο πιο ψηλά αναπτύσσονται οξιές, ενώ προς τα βόρεια απλώνεται η χαρακτηριστική χαμηλή βλάστηση των νότιων βουνοπλαγιών του Όρβηλου.

Φωτό: https://dramania.gr/photo-stories/item/3984-limnh-katafytoy-dramas