Μενού Κλείσιμο

Καταφύγιο Αιτωλοακαρνανίας

 

 

Το Καταφύγιο, το ορεινό χωριό της Ναυπακτίας, είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του απόκρημνου όρους Μακρύρος, σε υψόμετρο 620 μέτρων. Βρίσκεται σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από τη Ναύπακτο. Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή αποτέλεσε πραγματικό καταφύγιο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, επειδή ήταν βραχώδης και δύσβατη παρέχοντας ασφάλεια και προστασία.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Αμόρανη και η πρώτη γραπτή αναφορά σε αυτό είναι σε φορολογικό έγγραφο για την περιοχή των Κραβάρων που χρονολογείται γύρω στο 1550-1575.

Το χωριό περικλείεται από δύο λόφους στις άκρες των οποίων βρίσκονται τα ξωκλήσια του Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίου Αθανασίου. Στο κέντρο βρίσκεται η πλατεία με τον Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και τα γραφικά καφενεδάκια.

Το φυσικό περιβάλλον γύρω από το χωριό είναι ιδιαίτερα όμορφο, με το φαράγγι του Φονιορέματος, τους παλιούς μύλους, τα σπήλαια, τα δύο παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται σε πολύ γραφικές τοποθεσίες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που χτίστηκε περίπου τον 13ο αιώνα, απομεινάρι του ιστορικού μοναστηριού του Σωτήρος που διαλύθηκε το 1834.

Κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος διοργανώνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού το Αντάμωμα των Απανταχού Καταφυγιωτών, μία εκδήλωση αφιερωμένη στους υπέρ πίστεως, πατρίδος και βωμών πεσόντες του χωριού. Επίσης, την ημέρα της Παναγίας στις 15 Αυγούστου διοργανώνεται το ετήσιο πανηγύρι του Καταφυγίου που συγκεντρώνει πολύ κόσμο και από τα γύρω χωριά.

 

 

 

Φωτό:  http://www.katafigio-amorani.gr/