Μενού Κλείσιμο

Καστριά Αχαΐας

Τα Καστριά είναι ένα μικρό χωριό της Κλειτορίας που είναι γνωστό για το πανέμορφο Σπήλαιο των Λιμνών με τις 13 κλιμακωτές λίμνες που εκτείνονται σε τρεις ορόφους.

To Σπήλαιο βρίσκεται σε παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού και τον χειμώνα που λιώνουν τα χιόνια  μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Το φυσικό νερό «πετρώνει» και δημιουργεί λιθωματικούς «καταρράκτες» σε διάφορα σχήματα και χρώματα. Στον κάτω όροφο του σπηλαίου, βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων.

Απέναντι από το Σπήλαιο βρίσκεται ο Σπηλαιώδης Ναός της Αναλήψεως που χτίστηκε το 1886. Εκεί λέγεται ότι είχε βρεθεί από Καστριώτες, πάνω σε έναν βράχο, αποτύπωμα της εικόνας της Αναλήψεως και θεώρησαν σωστό να χτιστεί εκεί ένας ναΐσκος. Η παράδοση λέει ότι στην Ανάληψη μόναζε ο γέροντας Ιερεμίας, ο οποίος κάηκε από φωτιά που είχε ανάψει. Εις μνήμην του κατασκευάστηκε η «Βρύση Ιερεμία»  κοντά στο εκκλησάκι. Ο σημερινός ναός ανακατασκευάστηκε το 1908 ενώ έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο Βυζαντινής / Μεταβυζαντινής Περιόδου».

Πολύ όμορφη τοποθεσία κοντά στα Καστριά είναι η Μαύρη Λίμνη, με πλατάνια, τρεχούμενα νερά και ξύλινα γεφυράκια.

 

 

 

 

 

Φωτό: https://www.kastriacave.gr/#