Μενού Κλείσιμο

Καστέλλι Αχαΐας

Το Καστέλλι είναι ορεινό χωριό των Καλαβρύτων, χτισμένο σε υψόμετρο 817 μέτρων στους πρόποδες του Χελμού. Βρίσκεται σε μια εύφορη περιοχή με πολλά οπωροφόρα δένδρα και κατοικείται από ελάχιστους πια κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το όνομά του το οφείλει στα δύο φράγκικα καστέλια, δηλαδή φρούρια, ερείπια των οποίων σώζονται σήμερα στο χωριό. Η ιστορία του ξεκινά από την εποχή του Αρχαίου Κλείτωρα, της αρκαδικής πόλης κράτους, γύρω στα 1200 π.Χ. Στην περίοδο της Ενετοκρατίας υπήρχαν δύο συνοικισμοί, το Πάνω και το Κάτω Καστέλλι. Στην περιοχή που πιθανολογείται ότι ήταν το Κάτω Καστέλλι βρίσκεται σήμερα το ξωκκλήσι της Παναγιάς. Το Πάνω Καστέλλι κατά μια εκδοχή ταυτίζεται με το σημερινό χωριό, ενώ σύμφωνα με μια δεύτερη, που φαίνεται να είναι και η επικρατέστερη, ήταν οχυρωμένο στο βουνό «Κάστρο».

To Κάτω Καστέλλι καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ το 1827. Το Πάνω Καστέλλι γλίτωσε, καθώς ένας οπλαρχηγός σταμάτησε τα στρατεύματα του Ιμπραήμ πριν προλάβουν να φτάσουν στον οικισμό. Αργότερα, οι κάτοικοι των δύο συνοικισμών μεταφέρθηκαν στη θέση που βρίσκεται το σημερινό Καστέλλι.

«Κόσμημα» του χωριού είναι ο πετρόχτιστος ναός του Αγίου Γεωργίου με επιγραφή πάνω από την είσοδό του που αναγράφει ως έτος κατασκευής το 1878. Σε όμορφο σημείο βρίσκεται το μικρό ξωκλήσι του Ευαγγελισμού της Παναγίας, έχοντας δίπλα του μια πέτρινη βρύση με τρεχούμενο νερό κάτω από δύο κλαίουσες ιτιές.