Μενού Κλείσιμο

Καστανιώτισσα Εύβοιας

Η Καστανιώτισσα είναι ένα γραφικό χωριό της Βόρειας Εύβοιας, χτισμένο στους πρόποδες του καταπράσινου Τελέθριου όρους. Το όνομά της προέρχεται από τις καστανιές της περιοχής και τη μεγάλη παραγωγή κάστανων, όπως προκύπτει και από έγγραφο του 1839. Σήμερα, το χωριό υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και έχει περίπου 200 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Καστανιώτισσα ήταν τσιφλίκι κάποιου Τούρκου, ο οποίος το πούλησε σε Άγγλους εμπόρους το 1833. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1838, πέρασε στην ιδιοκτησία του Γάλλου κτηματία Τιες, ο οποίος με τη σειρά του το πούλησε στον Άγγλο ιερέα Ερρίκο Δανιήλ Λέιβς. Η οικογένεια Λέιβς το πούλησε το 1861 στον Γάλλο Μιμόντ, ενώ το 1925 όταν έγιναν απαλλοτριώσεις για την εγκατάσταση προσφύγων το χωριό είχε Έλληνες ιδιοκτήτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χωριό σώζεται μέχρι σήμερα το κονάκι στο οποίο διέμενε ο ιερέας Λέιβς με τη σύζυγό του μέχρι τη δολοφονία τους από ληστές.

Οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που έχτισαν τα σπίτια στο κάτω μέρος του χωριού το ονόμασαν Νέα Εγκίν σε ανάμνηση της χαμένης τους πατρίδας. Με την πάροδο των χρόνων, όμως, η νέα ονομασία ξεχάστηκε και επικράτησε το παλιό όνομα, Καστανιώτισσα.

Από το χωριό ξεκινά μια όμορφη πεζοπορική διαδρομή που περνά από το ξωκλήσι της Παναγιάς με εκπληκτική θέα προς τον κάμπο της Ιστιαίας και τη θάλασσα, από πηγές, λίμνες, δάση με βελανιδιές, πλατάνια και κερασιές και καταλήγει στο χωριό Ήλια.