Μενού Κλείσιμο

Καστανιές Έβρου

Το χωριό Καστανιές βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας, στον Έβρο, στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εκεί βρίσκεται ο τελωνειακός σταθμός και το μοναδικό χερσαίο σύνορο με την Τουρκία σε μήκος περίπου 11 χλμ. καθώς το υπόλοιπο σύνορο καθορίζεται από την κοίτη του ποταμού Έβρου. Απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από την τουρκική πόλη της  Αδριανούπολης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί 1.059 κατοίκους.

Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Καστανούσα ή Καστανατσός και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποκαλούνταν Τσιορεκ-κιοϊ (= τεταρτοχώρι), γιατί σε επιδημία χολέρας έχασε τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του.

Είναι ένα από τα παλιότερα χωριά της Θράκης με ελληνικό γηγενή πληθυσμό, δηλαδή πληθυσμό που δεν προέρχεται από πρόσφυγες και δεν κατοικήθηκε ποτέ από μουσουλμάνους.

Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 οι Καστανιές βρέθηκαν ανάμεσα στα πυρά των Βουλγάρων και των Τούρκων. Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσαν κατά τους εθνικούς αγώνες, και μάλιστα λέγεται πως πολλές γυναίκες του χωριού για να σωθούν από τις επιθυμίες των κατακτητών έπεσαν και πνίγηκαν στον  ποταμό Άρδα. Βάσει της συνθήκης της Λωζάνης οι Καστανιές παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, λόγω της ελληνικότητας του πληθυσμού τους. Το 1923 συστάθηκε το πρώτο Τελωνείο στην ελληνοτουρκική μεθόριο που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Τη δεκαετία του 1930 λειτούργησε στη μεθόριο λαϊκή με προϊόντα των δύο χωρών, γνωστή και ως Παζάρ – γκιουλέ.

Οι κάτοικοι των Καστανιών ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κατασκευή σκούπας από σαρωθρόχορτο, δραστηριότητα που συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη του χωριού μέχρι και τη δεκαετία του 1980.

Οι Καστανιές έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη λόγω του φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι δίπλα στον ποταμό Άρδα. Χιλιάδες επισκέπτες συναντώνται και κατασκηνώνουν για πέντε μέρες στις όχθες του Άρδα για να παρακολουθήσουν τις συναυλίες των καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος, αλλά και για να συμμετάσχουν στις αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται.

 

 

 

Φωτό: Καστανιές. Στις όχθες του ποταμού Άρδα (https://mapio.net/images-p/13872858.jpg)