Μενού Κλείσιμο

Καστανιά Ευρυτανίας

 

 

H Καστανιά είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό της Ευρυτανίας, χτισμένο στις καταπράσινες πλαγιές του Παναιτωλικού όρους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 910 μέτρων και έχει εντυπωσιακή θέα. Απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Παλιότερα ονομαζόταν Άγιος Δημήτριος και με αυτό το όνομα αναφέρεται στην «Ιερά Διήγηση» της Μονής Προυσού στην οποία αναγράφεται ότι τον 9ο αιώνα ο μοναδικός δρόμος της περιοχής της Αιτωλίας προς την υπόλοιπη Ελλάδα «ήτο εκ του γειτονεύοντος χωρίου του Αγίου Δημητρίου». Πιστεύεται ότι η Καστανιά ήταν γενέτειρα του Αγιορείτη πνευματικού Ιερομόναχου Κυρίλλου Καστανοφύλλη, ο οποίος το 1815, μετά από τις εκκλήσεις των προεστών του Καρπενησίου και του επισκόπου Λιτζάς και Αγράφων, εγκαταστάθηκε στη Μονή Προυσού και της προσέδωσε μεγάλη αίγλη.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκεται η Αποκλείστρα, μια φυσική οχυρωματική θέση όπου κατέφυγαν κάτοικοι του χωριού για να κρυφτούν από τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη. Εκεί κατέφυγαν και γυναικόπαιδα μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου. Όπως ανέφερε, σε εισήγησή του σε συνέδριο για την Αποκλείστρα, ο φιλόλογος Ιωάννης Δ. Υφαντόπουλος, κατά τη διάρκεια της παραμονής των κατατρεγμένων κατασκευάστηκαν κτίρια, λειτούργησε μύλος και χτίστηκε ξωκλήσι, ενώ πιθανολογείται ότι είχε μεταφερθεί εκεί για ασφάλεια και η εικόνα της Παναγίας της Προυσσιώτισσας. Στη σπηλιά της Αποκλείστρας εικάζεται ότι βρισκόταν και το αρχαίο μαντείο του Οδυσσέα, αν και δεν έχουν βρεθεί αξιόπιστα ευρήματα.

Στην Καστανιά γίνεται διήμερο πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο για τη γιορτή της Παναγίας με γλέντι και διάφορα εδέσματα από τις γυναίκες του χωριού.

 

 

 

 

 

Φωτό:  https://mapio.net/pic/p-122923540/