Μενού Κλείσιμο

Καρυοχώρι Κοζάνης

To Καρυοχώρι είναι χτισμένο σε μια κοιλάδα σε υψόμετρο 710 μέτρων και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Πτολεμαΐδα και 36 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Κοζάνης. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Εορδαίας και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 431 κατοίκους.

Επί Τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Κουζλούκιο από την τούρκικη λέξη καζ που σημαίνει καρύδι. Η σημερινή του ονομασία είναι κατά συνέπεια μετάφραση του τούρκικου τοπωνυμίου.

Η περιοχή που βρίσκεται το Καρυοχώρι κατοικούνταν από τους αρχαίους χρόνους, όπως μαρτυρούν λείψανα αρχαίου οικισμού κοντά στο χωριό και ερείπια αρχαίου φρουρίου στον λόφο του Προφήτη Ηλία περίπου 900 μέτρα από τον σημερινό οικισμό.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ήρθαν στο Καρυοχώρι 710 πρόσφυγες, από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Ρωμυλία.

Ο Άγιος Δημήτριος, η εκκλησία του χωριού, έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες που αποτελούν κειμήλια από τον Πόντο.

Στο χωριό δραστηριοποιείται ο Ποντιακός – Μικρασιατικός Σύλλογος «Ο Πρόσφυγας» που έχει ως στόχο την αναβίωση των παλιότερων εθίμων του χωριού. Σε αυτό το πλαίσιο, ξαναζωντανεύουν, μεταξύ άλλων, το σατιρικό παραδοσιακό έθιμο των Μωμόγερων ή «Κοτσαμάνια», όπως αλλιώς λέγεται, που λαμβάνει χώρα κάθε Πρωτοχρονιά στην πλατεία του χωριού και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου για να το απολαύσουν το δρώμενο.

Φωτό: Καρυοχώρι Kariokhori | Facebook