Μενού Κλείσιμο

Καρυδίτσα Κοζάνης

Χτισμένη σε υψόμετρο 610 μέτρων στο οροπέδιο της Κοζάνης, η Καρυδίτσα είναι ένα χωριό με πλούσια ιστορία, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της έχουν βρεθεί λαξευτοί τάφοι που φανερώνουν κατοίκηση στους αρχαίους χρόνους. Σήμερα έχει γύρω στους 900 κατοίκους και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Κοζάνης, απέχοντας 7 χιλιόμετρα από την πόλη.

Το χωριό αναφέρεται με το όνομα Σπουρλίτα σε κειμήλια της Ιεράς Μονής Ζάβορδας και ως Σπούρτα μετά την απελευθέρωση, το 1918. Κατά τη βυζαντινή περίοδο, η αρχική θέση του οικισμού ήταν δυτικότερα του σημερινού.

Οι κάτοικοι της Καρυδίτσας συμμετείχαν το 1878 στην επανάσταση του Βούρινου που είχε ως στόχο την κατάργηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου ‒σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας θα προσαρτούν ταν στη Βουλγαρία‒, την απελευθέρωση από την Τουρκία και την ένωση με την Ελλάδα.

Σήμα κατατεθέν της Καρυδίτσας είναι το Πάρκο Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται σε έναν λόφο με ιστορία που ξεκινάει από το 3000 π.Χ. Εκεί έχουν βρεθεί ένας τάφος σκαλισμένος στον βράχο και θραύσματα πήλινων αγγείων. Η παράδοση αναφέρει ότι κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας πολλές γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν επισκέπτονταν το σπήλαιο στον βράχο και αποκτούσαν γονιμότητα, καθώς το νερό που στάζει στο σπήλαιο θεωρούνταν θαυματουργό. Μέχρι τη δεκαετία του 1950 στον λόφο συγκεντρώνονταν τσελιγκάδες, αλλά τότε οι κάτοικοι σιγά σιγά άρχισαν να φυτεύουν διαμορφώνοντας ένα όμορφο πάρκο που χαίρονται οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες του χωριού, οι οποίοι το επιλέγουν για διάφορες γιορτές και εκδηλώσεις.

Κάθε χρόνο ανήμερα των Θεοφανίων πραγματοποιείται ένα θρησκευτικό έθιμο με τους νέους του χωριού κάνουν δημοπρασία της εικόνας της βάπτισης, του σταυρού και της σημαίας και μετά όλοι μαζί να πηγαίνουν στα ξωκλήσια και να φωνάζουν «Κύριε ελέησον». Όταν φτάσουν στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, επιστρέφουν και βουτάνε στον λάκκο τις εικόνες για να αγιαστούν τα ύδατα. Τέλος, οι νέοι του χωριού οι οποίοι συμμετέχουν στο έθιμο κρατάνε τις εικόνες στην πλατεία όπου οι πιστοί τις ασπάζονται και εύχονται στα παιδιά που συμμετείχαν.

 

Φωτό: https://kozani.tv/