Μενού Κλείσιμο

Καρυά Λευκάδας

Η Καρυά είναι ορεινό χωριό της Λευκάδας, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Ελάτη σε υψόμετρο 500 μέτρων. Βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νησιού, απέχει 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και ο πληθυσμός της ξεπερνά τους 900 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Το χωριό είναι ξακουστό για τα παραδοσιακά του υφαντά και κεντήματα που φτιάχνονται με την «καρσάνικη βελονιά», μια ειδική τεχνική που δημιουργήθηκε από μια γυναίκα της Καρυάς στις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1912, μάλιστα, ιδρύθηκε στην Καρυά Σχολή Κεντήματος όπου τα κορίτσια του χωριού μάθαιναν την τεχνική από τη δημιουργό της και έτσι η τεχνική πέρασε από γενιά σε γενιά.  Σήμερα στα μαγαζάκια του χωριού πωλούνται τα περίφημα καρσιάνικα κεντήματα, ενώ απόγονος της Μαρίας Σταύρακα, της γυναίκας που δημιούργησε την τεχνική, έχει δημιουργήσει ένα μικρό μουσείο με πληροφορίες για την καρσάνικη τεχνική του κεντήματος αλλά και για το λαϊκό πολιτισμό της Λευκάδας.

Στην κεντρική πλατεία της Καρυάς με τα αιωνόβια πλατάνια και τη βρύση με τα τρεχούμενα νερά βρίσκονται καφέ και ταβερνάκια. Στα αξιοθέατα συμπεριλαμβάνονται οι εκκλησίες του χωριού, όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας με το επιβλητικό καμπαναριό, η Αγία Παρασκευή με το κομψό ξυλόγλυπτο τέμπλο της και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος που ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και υπήρξε ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια του νησιού. Στο παλιό Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται η Στέγη Ιστορίας και Πολιτισμού με φωτογραφίες, κεντήματα, τοπικές φορεσιές, παλιά αντικείμενα και αναπαράσταση του χωριάτικου γάμου. Στο χωριό λειτουργεί επίσης ένα Μουσείο Γραμμοφώνου – Ραδιοφώνου με ενδιαφέρουσα ιδιωτική συλλογή παλιών μουσικών αντικειμένων.

Κάθε καλοκαίρι γίνεται στο χωριό το παραδοσιακό δρώμενο του «Χωριάτικου Γάμου» που προσελκύει πλήθος επισκεπτών.