Μενού Κλείσιμο

Καρουσάδες Κέρκυρας

Οι Καρουσάδες βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού της Κέρκυρας, χτισμένοι σε μια πανέμορφη τοποθεσία πάνω σε λόφο κοντά στη θάλασσα. Είναι ένα χωριό γεμάτο πράσινο και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του. Απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας

Το χωριό οφείλει το όνομά του στους πρόσφυγες που ήλθαν στο νησί της Κέρκυρας από την ελληνική πόλη Καρούσα του Εύξεινου Πόντου, οι οποίοι έφτασαν στο νησί μαζί με πρόσφυγες από άλλες περιοχές του Πόντου, γύρω στα 20 π.Χ. πιθανόν λόγω κάποιου διωγμού. Υπάρχει, ωστόσο, και η εκδοχή ότι οι Καρουσάδες παλαιότερα ονομάζονταν Κρασάδες επειδή εκεί έφτιαχναν πάρα πολύ καλό κρασί.

Τον 15ο αιώνα, μετά την άλωση της Πόλης, εγκαταστάθηκε στους Καρουσάδες και η οικογένεια Θεοτόκη, το αρχοντικό της οποίας χτίστηκε το 1500 και διατηρείται μέχρι σήμερα αποτελώντας το στολίδι του χωριού. Γόνος της οικογένειας Θεοτόκη, είναι και ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης (13 Μαρτίου 1872 – 1 Ιουλίου 1923) ο δημιουργός του κοινωνικών μυθιστορημάτων «Σκλάβοι στα Δεσμά τους» και «Η τιμή και το χρήμα», καθώς και της συλλογής διηγημάτων «Κορφιάτικες ιστορίες» όπου παρουσιάζει την κερκυραϊκή ζωή της εποχής.

Στους Καρουσάδες έχει ιδρυθεί από το 1980 Φιλαρμονική, στην οποία διδάσκονται πάρα πολλοί μαθητές του χωριού δωρεάν πνευστά και κρουστά όργανα, με σκοπό τη διάδοση της μουσικής παράδοσης στους νέους.

Ιδιαίτερα δραστήριος είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρουσάδων που ιδρύθηκε το 1982 και έχει ως στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αναβίωση των ηθών και εθίμων της περιοχής. Το σωματείο δραστηριοποιείται διοργανώνοντας ενημερωτικές ημερίδες που αφορούν το περιβάλλον, την υγεία και την καθημερινότητα, με προβολή ταινιών, διατήρηση Τράπεζας Αίματος, εορταστικές και χορευτικές εκδηλώσεις, παραδοσιακά πανηγύρια και εκμάθηση παραδοσιακών χορών. Διοργανώνει κάθε χρόνο, τα παραδοσιακά πλέον, «Καρουσαδίτικα Πετέγολα» και το «Καρουσαδίτικο Καρναβάλι». Τα Πετέγολα ή Πετεγολέτσα είναι κερκυραϊκό έθιμο που γίνεται την Τσικνοπέμπτη, ένα είδος θεάτρου δρόμου, με πολλά στοιχεία από την Commedia dell Arte, που παρουσιάζεται με την χαρακτηριστική κορφιάτικη διάλεκτο. Τα Πετεγολέτσα συνοδεύονται από μουσική, ντόπια σατιρικά τραγούδια και επτανησιακές καντάδες, όλα βασισμένα πάνω στην κερκυραϊκή παράδοση. Καυτηριάζονται έτσι όλα τα τρέχοντα και παλαιότερα γεγονότα που δίνουν το έναυσμα για κοροϊδία και κουτσομπολιό και βέβαια μια χαρούμενη και ευχάριστη ατμόσφαιρα με πολύ  γέλιο.