Μενού Κλείσιμο

Καρωτή Ρεθύμνης

Φωτογραφία: https://rethemnos.gr
Αγγειοπλαστική στην Καρωτή Ρεθύμνου την δεκαετία του 1960

Η Καρωτή είναι χωριό και κοινότητα της επαρχίας Ρεθύμνης. Βρίσκεται σε απόσταση 22 χμ. από το Ρέθυμνο σε υψόμετρο 300 μ. Στην Καρωτή ζουν σήμερα 224 κάτοικοι. Η προέλευση της ονομασίας του χωριού στηρίζεται στον εξής θρύλο: Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας κάποιος Έλληνας σκότωσε έναν Τούρκο κόβοντας του την καρωτίδα. Μετά την περίοδο της Τουρκοκρατίας κατοίκησαν στο χωριό κάτοικοι από τα Σφακιά και τον Καλλικράτη.

Στα χρόνια της Κατοχής οι Γερμανοί κατέλαβαν το σχολείο και τα σπίτια του χωριού και οχυρώθηκαν στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται 2,5 χμ. έξω από το χωριό. Το εκκλησάκι ήταν παλιό με τοιχογραφίες, αλλά οι Γερμανοί το ανατίναξαν. Ο Άγιος Ιωάννης ξανακτίστηκε μεταπολεμικά.

Οι παλιότερες οικογένειες της Καρωτής είναι: οι Βουρβαχάκηδες, οι Κιμιωνήδες, οιΣταγάκηδες, οι Αποστολάκη δες. οιΤζουγανάκηδες, οι Μανουσάκηδες, οι Βανταράκηδες, οι Αντουράκηδες κ.ά.

Στο χωριό υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Όταν εορτάζει ο Άι-

Γιώργης, συγκεντρώνουν εκεί οι βοσκοί γύρω στα 2.000 πρόβατα. Μέσα σε ατμόσφαιρα χαρούμενη από τα κουδουνίσματα, αρμέγουν 500 κιλά γάλα περίπου, το βράζουν σε μεγάλα καζάνια και το μοιράζουν στους προσκυνητές, ξένους και χωριανούς.

Η ποιμενική αυτή γιορτή διατηρείται και στο χωριό Άι Γωνιά Αποκορώνου. Στην τοποθεσία Αγία Παρασκευή υπάρχει ένα σπήλαιο με σταλακτίτες που στάζουν το καλοκαίρι. Σύμφωνα με το θρύλο οι σταλακτίτες στάζουν «άγιασμα», γιατί είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι με τη βροχή οι σταλακτίτες σταματούν να στάζουν. Στην περίοδο της κατοχής το σπήλαιο ήταν το καταφύγιο όλων των κατοίκων του χωριού.

Από την Καρωτή περνάει το ποτάμι Πετρές. Στο κάτω μέρος του υπάρχει ένα επιβλητικό φαράγγι, του οποίου οι όχθες φτάνουν τα 150-200 μ. ύψος. Το τοπίο ωστόσο αλλοιώθηκε με την προσχωμάτωση που έγινε το 1968, για την κατασκευή μιας γέφυρας. Στο Φαράγγι της Καρωτής βρίσκεται το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου.

Στην Καρωτή, εκτός από τις εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Αντωνίου που αναφέρθηκαν παραπάνω, βρίσκεται και το παλιό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού.

Σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε στο χωριό παλιά μια μικρή εκκλησία, η Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Λέγεται ότι κάποιος τη χάλασε-κι από την άλλη μέρα έμεινε παράλυτος για όλη του τη ζωή.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, πολιούχου του χωριού και σε μικρή απόσταση από το χωριό το ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου.

*Στοιχεία πό 15ετή έρευνα 1980-1995.