Μενού Κλείσιμο

Καρίτσα Λακωνίας

H Καρίτσα είναι ένα γραφικό χωριό της Λακωνίας σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά του Πάρνωνα σε υψόμετρο 680 μ., ανάμεσα στα τοπικά βουνά Τσούκα, Ελατιά και Ράχη Ασφάκα. Βορειοανατολικά το χωριό συνορεύει με το Νομό Αρκαδίας, νοτιοδυτικά γειτονεύει με το Γεράκι και προς τα νότια με το Αλεποχώρι.

Το χωριό συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821 με αρκετούς αγωνιστές. Κατά τη διάρκειά της, το 1825, απόσπασμα του Ιμπραήμ επιτέθηκε στη Λακωνική γη και έγινε φοβερή μάχη με τους Κολοκοτρωναίους στο βουνό αντίκρυ στου Αι-Γιάννη. Αρκετοί Καριτσιώτες έτρεξαν να βοηθήσουν τους Κολοκοτρωναίους. Σκοτώθηκαν πολλοί εχθροί και από τότε ονόμασαν την βουνοπλαγιά αυτή «Μνήματα» γιατί πιθανόν εκεί οι Μωαμεθανοί έθαψαν τους νεκρούς τους.

Περίπου 90 χρόνια αργότερα από το 1912 μέχρι το 1922 πολλοί Καριτσιώτες επιστρατεύτηκαν στους βαλκανικούς πολέμους, στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και στη μικρασιατική εκστρατεία. Το 1929 η Κοινότητα αναστήλωσε στη μνήμη των πεσόντων για την Πατρίδα το μοναδικό μνημείο του χωριού μπροστά στην εκκλησία Ευαγγελίστρια.

Το χωριό έχει πετρόχτιστα σπίτια με κόκκινα κεραμίδια, μια πέτρινη πλατεία που έχει χτιστεί στη θέση ενός παλιού μικρού αλωνιού, παλιές πέτρινες βρύσες και όμορφες εκκλησίες. Πολιούχος της Καρίτσας είναι η Βαγγελίστρα που θεμελιώθηκε το 1892. Ολόκληρη η εκκλησία χτίστηκε από ντόπιο μάρμαρο που βρέθηκε στο Σφοντάμι, ένα πολύ απότομο σημείο στην πλαγιά της Τσούκας.

Η Καρίτσα έχει και πολλά φυσικά αξιοθέατα. Το Μεγάλο Κοτρόνι είναι ένας μεγάλος βράχος που έχει στην κορυφή του μια αμυγδαλιά. Στην περιοχή της Ζάβραινας υπάρχει μια αιωνόβια ελιά, πολύκλαδη, σκελετωμένη και αειθαλής. Ο κορμός της έχει περίμετρο 13 μ. και πιθανολογείται ότι βρίσκεται εκεί πριν από τα προχριστιανικά χρόνια.

 

 

Φωτό: http://karitsiotikanea.blogspot.com/p/blog-page.html