Μενού Κλείσιμο

Καρίτσα Ευρυτανίας

Η Καρίτσα είναι ένα μικρό ορεινό χωριό που απλώνεται στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα, δυτικά του ποταμού Καρπενησιώτη. Αποτελείται από τέσσερις συνοικίες, την Καρίτσα που είναι και το κέντρο του χωριού, τα Παλιοχώραφα, τα Ασπρούδια και την Κάτω Καρίτσα, αλλά οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πια ελάχιστοι.

Έχει πολλά παλιά σπίτια που έχουν ως χαρακτηριστικό τους στοιχείο τις πολεμίστρες, απομεινάρι της ανάγκης για άμυνα σε δύσκολους καιρούς. Αξιοθέατα του χωριού είναι ο επιβλητικός ναός του Αγίου Δημητρίου, δύο τοξωτά πέτρινα γεφύρια βόρεια της Κάτω Καρίτσας και οι παλιοί νερόμυλοι.

Εντυπωσιακό φυσικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το φαράγγι του Βόθωνα που καταλήγει στον Καρπενησιώτη και συγκεντρώνει πολλούς λάτρεις των φαραγγιών και των δραστηριοτήτων σε αυτά.

Σε  μικρή απόσταση από την Καρίτσα, στον δρόμο που πηγαίνει προς τον Προυσό βρίσκονται τα «πατήματα της Παναγίας», που είναι αποτυπωμένα ανθρώπινα πέλματα πάνω στον βράχο και αποδίδονται στην Παναγία που πάτησε πάνω στον βράχο πηγαίνοντας προς τον Προυσό. Λίγο πιο κάτω υπάρχει μια φυσική τρύπα στο διάσελο της Χελιδόνας που ονομάζεται «τύπωμα της Παναγίας» αφού από μακριά μοιάζει να απεικονίζει τη μορφή της.

Φωτό:  https://mapio.net/ (by Telos Elias)