Μενού Κλείσιμο

Καρές Κυδωνίας

Είναι χωριό, που ανήκει στην Κοινότητα Καράνου της επαρχίας Κυδωνίας. Βρίσκεται νοτιοδυτικά των Χανίων σε απόσταση 25 χλμ. και σε 550μ. Οι κάτοικοι ανέρχονται σε 290 άτομα και ασχολούνται με την παραγωγή σταφυλιών, κερασιών, καστάνων, μήλων, λαδιού, αχλαδιών και κτηνοτροφικών ειδών. Στην Κοινότητα ανήκει και ο οικισμός Σταφιδάκια και Καράνου.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η ονομασία του χωριού οφείλεται στις πολλές καρυδιές που υπάρχουν εδώ. Αναφέρεται ότι το χωριό κτίστηκε επί βυζαντινής εποχής. Η απώτερη καταγωγή των κατοίκων είναι από το Βυζάντιο.

Παλιότερες οικογένειες είναι οι εξής: Κωνσταντουλάκηδες, Μαυριδάκηδες, Πενταράκηδες. Καβρουλάκηδες, Προβιδάκηδες, Κοτσυφάκηδες, Φραγκεδάκηδες, Καλφάκηδες, Mανωλιoυδάκηδες, Κογεράκηδες, Δασκαλάκηδες, Φυτράκηδες.

Στο χωριό, από στόμα σε στόμα, διατηρούνται πολλοί θρύλοι. Λένε ότι σε μια σπηλιά στις Καρές βγαίνανε νεράιδες και ότι κάποτε γεννήθηκε ένα παιδί από μια νεράιδα.

Κάποτε το χωριό ήταν τόσο φτωχό που δεν είχαν χρήματα να κάνουν πανηγύρι, στις 26 Οκτωβρίου εορτή του Αγίου Δημητρίου. Τότε ο παπάς άκουσε τον Άγιο Δημήτριο να περνά και να σέρνει αλυσίδες.

Κατά τις διηγήσεις των κατοίκων, σε μια παλιότερη εποχή, που δεν υπήρχαν δρόμοι στο χωριό και δεν κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα, οι άνθρωποι ήταν αναγκασμένοι να διανύουν αποστάσεις με τα ζώα ή πεζή. Τότε, κάθε βράδυ, εμφανιζόταν ένας αρτσουπάς, όπως έλεγαν το φάντασμα. Οι άνθρωποι ανέβαιναν στην πλάτη του και αυτός τους μετέφερε εκεί που ήθελαν να πάνε. Οι κάτοικοι τότε για να αποφύγουν το φάντασμα έκαναν μια προσευχή, αλλά αυτό είχε τη δύναμη να εμφανίζεται και σ’ άλλους ανθρώπους ή ζώα. Μπορούσε ακόμη και να μιλάει.

Ένας άλλος θρύλος του χωριού λέει ότι σε μια τοποθεσία, εκεί που έβοσκαν τα πρόβατά τους οι καλόγεροι, κάποιος έκλεψε έναν τράγο. Τότε οι καλόγεροι αφόρισαν τον κλέφτη. Αμέσως μετά, παρατήρησαν ότι ένα μεγάλο κομμάτι από το έδαφος έπαθε καθίζηση κι εκείνη τη στιγμή ακούστηκε το κουδούνισμα του τράγου.

Όπως μας εξιστορούν, ο Μπαλατσάς λήστευε τους Τούρκους, αλλά και τους πλούσιους Έλληνες και τα μοίραζε στους φτωχούς. Φυλακίστηκε στο Ναύπλιο και πήρε χάρη από τη Βασ. Όλγα, ύστερα από προσωπική του παράκληση. Ο Μπαλατσός είχε απαγάγει τον Κασαβέτη, τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, όταν ήταν μικρός και ζητούσε λύτρα από τον πατέρα του. Όμως, φέρθηκε άψογα στο μικρό Κασαβέτη. στον ένα μήνα παραμονής του στο βουνό και αυτός όταν ως υπουργός επισκέφθηκε τις φυλακές του Ναυπλίου, τον θυμήθηκε.

Στη θέση Σταματινού είναι ένα σπήλαιο. Λένε ότι εδώ οι κάτοικοι του χωριού έκρυβαν τις εικόνες των εκκλησιών για να τις προφυλάξουν από τους Τούρκους. Άλλα σπήλαια είναι η Μαρμαροσπηλιά και το Δίπορτο, τα οποία χρησιμοποιούσαν για καταφύγιο.

Οι εκκλησίες των Καρών είναι ο Άγιος Δημήτριος, η Παναγία, ο Τίμιος Σταυρός, η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Γεώργιος.

Η Παναγία γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Έχει αγιογραφίες. Ο Άγιος Δημήτριος είναι βυζαντινής εποχής. Η Αγία Παρασκευή έχει πήλινα σκεύη μεγάλης αξίας.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.