Μενού Κλείσιμο

Καρδάμυλα Χίου

Τα Καρδάμυλα ή Άνω Καρδάμυλα είναι ένα από τα παλιότερα χωριά της Χίου. Βρίσκεται στον απόκρημνο λόφο «Βουνό της Γριάς» και χαρακτηρίζεται από την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, τους στενούς του δρόμους, τα σκεπαστά σοκάκια και τα πετρόκτιστα σπίτια. Απέχουν 27 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσαν 710 κατοίκους.

Η ονομασία των Καρδαμύλων προέρχεται από την ονομασία της αρχαίας πόλης Καρδαμύλη που βρισκόταν χτισμένη στο ίδιο σχεδόν σημείο. Καρδαμύλη ήταν ένα είδος άρτου ή ζυμαρικού από κριθάρι.

Το χωριό πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε κατά τον Μεσαίωνα από τη συνένωση διαφόρων μικρών οικισμών της περιοχής υπό την απειλή των πειρατών. Στις αρχές του 20ού αιώνα ο οικισμός είχε δεκαέξι γειτονιές ή ενορίες που αντιστοιχούσαν στα «χωρίδια», τους μικρούς οικισμούς και τα αντίστοιχα γένη που τον συγκρότησαν.

Επίνειο των Καρδαμύλων είναι τα Κάτω Καρδάμυλα ή Μάρμαρο και μεταξύ των δύο οικισμών υπάρχει ένας εύφορος κάμπος. Η ύπαρξη των όρμων του Μαρμάρου και των Παρπάντων συνέβαλαν στη στροφή των  κατοίκων της περιοχής, από την αρχαιότητα ακόμα, στη θάλασσα και την εμπορική ναυτιλία. Με την πάροδο των γενεών, τα Καρδάμυλα ανέδειξαν αρκετές και σημαντικές οικογένειες  εφοπλιστών.

Στο υψηλότερο σημείο του χωριού βρίσκεται η παραδοσιακή συνοικία Σπήλια που χτίστηκε την εποχή του Μεσαίωνα. Ιδιαίτερες είναι οι εκκλησίες του χωριού: ο Άγιος Νικόλαος Πριναρίτης του 16ου αιώνα που χτίστηκε στη θέση παλαιότερου ναού του 13ου αιώνα και έχει σημαντικές τοιχογραφίες επηρεασμένες από την Κρητική Σχολή, ο Άγιος Γεώργιος με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα και με ωραίο καμπαναριό του 17ου αιώνα, η Παναγία Υπαπαντή του 15ου αιώνα που ανακατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα και έχει μία όμορφη βοτσαλωτή αυλή, ο Άγιος Λουκάς του 16ου-17ου αιώνα με εξαιρετικό ξύλινο τέμπλο, η Αγία Παρασκευή που το αρχικό κλίτος της επισκευάστηκε τον 18ο αιώνα.

 

 

 

Φωτό: https://discoverchios.gr/el/item/106/kardamula