Μενού Κλείσιμο

Καραβάδος Κεφαλονιάς

Ο Καραβάδος είναι ένα ήσυχο χωριό της Κεφαλονιάς που βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το Αργοστόλι. Πολλοί από τους κατοίκους του ασχολούνται με τη θάλασσα, ως ψαράδες ή ως ναυτικοί.

Το χωριό που παλιότερα ονομαζόταν Καραβάς κατοικήθηκε τον 8ο μ.Χ. αιώνα επί αυτοκράτορα Ηρακλείου και εκείνα τα χρόνια πιθανολογείται ότι χτίστηκε και η πρώτη εκκλησία, ο Άγιος Κωνσταντίνος, η οποία αναφέρεται στο Κτηματολόγιο της Λατινικής Επισκοπής το 1264. Το 1905 η εκκλησία γκρεμίστηκε και στη θέση της χτίστηκε ο νέος ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με ενετικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική και σκούρο κόκκινο χρώμα με άσπρες λεπτομέρειες, που είναι το στολίδι του Καραβάδου. Το καμπαναριό είναι ίδιο με το αρχικό καμπαναριό που είχε χτιστεί το 1864 από τον Νικόλαο Καραβά και γκρεμίστηκε από τους σεισμούς του 1953. Πριν από τον σεισμό υπήρχαν στον ναό τέσσερις ρωσικές καμπάνες που είχαν φτιαχτεί με δωρεές ομογενών που κατάγονταν από το χωριό και ζούσαν  στην Οδησσό και σε άλλες ρωσικές πόλεις. Σήμερα υπάρχει μόνο μία από τις τέσσερις, ενώ στο εσωτερικό της εκκλησίας βρίσκεται υπέροχο μαρμάρινο τέμπλο.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μια σιδερένια άγκυρα, ως μνημείο αφιερωμένο στους χαμένους ναυτικούς, ενώ έχει δημιουργηθεί ηρώο με μεταλλικό αετό στην κορυφή του.

Η παραλία του Αγίου Θωμά που αποτελείται από δύο αμμουδιές και ένα σημείο με φυσική πέτρινη πλάκα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού που θέλουν να κολυμπήσουν σε καθαρά νερά ή να ασχοληθούν με το ψάρεμα και τις καταδύσεις.

 

Φωτό: Η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Καραβάδο, από τις παλαιότερες της Κεφαλονιάς (https://www.terrabook.com)