Μενού Κλείσιμο

Καράνου Χανίων

Στην Κοινότητα ανήκουν οι οικισμοί: Σκαφιδάκια, Μποριανά και Καρές με έδρα τον Κάρανο. Σύμφωνα με μία εκδοχή, η ονομασία του χωριού οφείλεται σε κάποιο τοποτηρητή Ακάρανο.

Οι παλαιότερες οικογένειες είναι οι: Κωνσταντουλάκηδες, Μαυριδάκηδες, Πενταράκηδες, Κουρουλάκηδες, Προβιδάκηδες, Κοτσυφάκηδες, Φραγγεδάκηδες, Καλφάκηδες, Μανωλιουδάκηδες, Καλογεράκηδες, Δασκαλάκηδες, Φυτράκηδες, Μποράκηδες και Προϊμάκηδες.

Το 1866 με την επανάσταση οι Τούρκοι έφυγαν από το χωριό και κατέβηκαν στα Χανιά. Στη Μάχη της Κρήτης οι κάτοικοι, 50 άτομα γέροι και παιδιά κατέβηκαν στον Αλικιανό και στην Αγιά να πολεμήσουν τους εισβολείς.

Στην αντίσταση κατά των Γερμανών συμμετείχε ολόκληρο το χωριό. Έκρυψαν και φυγάδευσαν Άγγλους, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς. Την 1η Αυγούστου του 1941 στην ομαδική εκτέλεση στον Αλικιανό σκοτώθηκαν: Πενταράκης Μανώλης και Δασκαλάκης Αντώνης. Επίσης, το καλοκαίρι του ’41 εκτελέστηκαν ο Καλφάκης Αντώνης και η Μαρία Μαυριδάκη. Οι εκτελέσεις αυτές, γίνονταν για τρομοκρατία επειδή η περιοχή ήταν επικηρυγμένη. Μία ημέρα πριν την αμνηστία στο δάσος έξω από το χωριό στη θέση Τσούνακα σκοτώθηκε ο Μαχριδάκης Νικόλαος του Ιωάννη.

Σε μία εξόρμηση των Ιταλών σκοτώθηκε ο Μανούσος Φραγκιδάκης σε ηλικία 12 χρόνων.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: https://www.kritipoliskaihoria.gr